آداب فضل و بخشش در مرام علی(ع)
امیرالمؤمنین(ع) فرمود: ان المسکین رسول آلله فمن منعه فقد منعالله و من اعطاه فقد اعطی الله- شخص نیازمندی که به تو روی آورده در واقع فرستاده خداست. کسی که از کمک کردن به او دریغ کند، قطعا از خداوند دریغ نموده است و کسی که به او بخشش کند، در حقیقت به خدا بخشیده است. (نهجالبلاغه حکمت ۳۰۴)
امام در فراز دیگری میفرمایند: چنانچه شخص توانمند، محتاجی را از در خانه خود برگرداند، منتظر باشد که به عقوبت محرومیت و بیبهره ماندن از رحمت خدا دچار شود و از جرگه جوانمردان خارج خواهد شد. (غررالحکم ص ۵۰۳ ج۱)
مرحوم نراقی مینویسند: مستحب است آدمی وقتی چیزی را انفاق کرد و صدقه داد، دست خود را ببوسد. زیرا که به دستی رسیده است که نایب دست خداست.
امام اول(ع) فرمود: صدقه دهنده دست خود را ببوسد زیرا صدقات را خدا میگیرد. رسول اکرم(ص) فرمود: صدقه مؤمن اول به دست خدا میرسد و سپس به دست نیازمند میرسد. از امام صادق(ع) نقل است که: خداوند فرمود: هیچ چیز نیست مگر اینکه دیگری را موکل گرفتن آن کردهام مگر صدقه را که بدست خود میگیرم.
حتی اینکه مرد یا زن خرمائی یا نصف خرمائی را تصدق میکند، آن را تربیت میکنم و رشد میدهم همچنان که کسی کره اسب خود را پرورش میدهد و چون روز قیامت به ملاقات من بیاید آن را از کوه احد بزرگ تر خواهد دید. (معراجالسعاده ص ۳۵۲)
صفحات: 1· 2