مروری بر نیم قرن مجاهدت آیت الله مهدوی
بیشک یکی از مؤثرترین گروهها در بروز تحولات سیاسی-اجتماعی کشور، گروه روحانیون است. این قشر با مبارزات، فعالیتها و خدمات سیاسی خود در چند صد سال اخیر، افتخارات زیادی را در عرصههای گوناگون برای کشور به ارمغان آوردهاند. آیتالله محمدرضا مهدوی کنی، یکی از این مفاخر بزرگی است که در بسیاری از عرصههای سیاسی، انقلابی و اجتماعی خوش درخشیده بودند.
این روحانی بزرگ که قبل از انقلاب از فعالان و مبارزان انقلاب اسلامی و از پیروان و شاگردان امام (ره) نیز بودند، مبارزات خود را از یکی از مساجد تهران آغاز کردند و نقش بزرگی در تربیت جوانان در مسیر مبارزه داشتند. مبارزات ایشان تا جایی پیش رفت که به دلیل مبارزات علیه رژیم پهلوی، چندین بار دستگیر شدند و به زندان افتادند. فعالیتها و خدمات این عالم بزرگ بعد از انقلاب نیز تداوم یافت؛ بهطوریکه با تشکیل کمیتهی انقلاب از سوی امام (ره)، بهعنوان اولین فرماندهی این کمیته منصوب شدند و خدمات ارزندهای در این زمینه ایفا نمودند.
از سمت های حساس و خطیری که ایشان بعد از انقلاب عهدهدار آن بودند، میتوان به کفیل نخستوزیر و نیز تصدی وزارت کشور اشاره کرد. ایشان همچنین یکی از اعضای اصلی مجمع روحانیت مبارز، شورای انقلاب، مجمع تشخیص مصلحت و… بودند. علاوه بر فعالیتهای سیاسی، در عرصهی فرهنگی نیز ایشان یکی از بانیان اصلی دانشگاه امام صادق (ع) بوده و ریاست آن را نیز برعهده داشتند. این نوشتهی کوتاه نگاهی دارد به فعالیتها و خدمات این عالم ربانی قبل و بعد از انقلاب.
مبارزات و فعالیتهای آیتالله مهدوی قبل از انقلاب
آیتالله مهدوی کنی در ۱۴ مرداد ۱۳۱۰ در روستای کن در حومهی تهران متولد شدند. ایشان پس از طی دوران ابتدایی، وارد یکی از مدارس علمیهی تهران گردیدند و در نزد اساتیدی چون آیتالله برهان، علامه طباطبایی، آیتالله العظمی بروجردی، امام خمینی و… در بهرهگیری از علوم فقه، تفسیر و حکمت بهرهی فراوان بردند. وی با ورود به حوزهی علمیه با دیدگاههای حضرت امام خمینی (ره) آشنا گردید و روش سیاسی حضرت امام خمینی (ره) را برگزید.
هرچند ایشان برای اولینبار در سن هجدهسالگی (۱۳۲۸ شمسی) در اردستان دستگیر و زندانی شدند، اما نقطهی آغاز مبارزات و فعالیتهای سیاسی ایشان را باید سال ۱۳۴۲ دانست. در این سال، آیتالله کنی امامت جماعت یک مسجد جدیدالتأسیس در تهران را پذیرفتند. این مسجد، مسجد جلیلی واقع در میدان فردوسی بود که «پناهگاه و ملجأ مبارزان بهشمار میرفت و آیتالله مهدوی کنی، از شاگردان دیرین امام راحل، توانسته بود با شیوهی مؤثر و کارآمد خویش، با بخش زیادی از جوانان انقلابی، ارتباطی صمیمی برقرار سازد.»[۱]
صفحات: 1· 2