چکیده پایان نامه/تبیین جایگاه صبر در نهج البلاغه و آیات و روایات
پژوهشگر: ربابه حق طلب
چکیده
از آنجا که در دین مبین اسلام ، صبر از جایگاه ویژه ای برخوردار است و در برخی احادیث به منزلۀ سر برای بدن متصوّر شده است و در زندگی شخصی و اجتماعی افراد بسیار با اهمیّت است و در روابط انسانی بسیار مؤثر است ، در این تحقیق تلاش شده است تا به تبیین جایگاه و مقام صبر پرداخته شود.
در فصل اول ، کلیات مطرح می شود که در آن به تعریف و تبیین موضوع ، اهمیت و اهداف آن ، کلیدواژه ها و سوالات و پیشینۀ تحقیق پرداخته می شود.
در فصل دوم ، جایگاه صبر از منظر آیات و روایات بررسی شده است . در این فصل سعی بر این شده است که هر چند به صورت گزینشی ، برخی آیات و احادیث مربوط با مسألۀ صبر انتخاب شود و مورد بررسی قرار گیرد. ابتدا به صبر در روایات ائمۀ معصومین پرداخته شده است و سپس مقام صبر در آیات قرآنی و تفاسیر قرآنی مورد بررسی قرار گرفته است.
سپس در فصل سوم ، به طور مختصر به بررسی و تبیین جایگاه نهج البلاغه پرداخته می شود که در آن به صورت اجمال ؛ بررسی فصاحت و بلاغت در نهج البلاغه ، جایگاه امام علی (علیه السلام) در میدان های گوناگون ، مباحث و موضوعات مطرح در نهج البلاغه ، سخنی دربارۀ گردآورندگان آن و اسناد و ساختار نهج البلاغه و دیدگاه اندیشمندان (اعم از اهل سنّت و شیعه ) در مورد نهج البلاغه و … مسائلی از این قبیل بررسی و تبیین شده است.
و در پایان پژوهش در فصل چهارم که عنوان و موضوع اصلی این پایان نامه می باشد ، جایگاه صبر در نهج البلاغه ، مورد بررسی قرار گرفته است.
در این فصل سعی شده است با استفاده از منابع مختلف اعم ازکتاب نهج البلاغه و شرح ها و تفاسیر مختلف به صورت گزینشی برخی ازخطبه ها و نامه ها و حکمت هایی که مسألۀ صبر در آنها بیان شده است ، مورد بررسی و تبیین قرار گیرد.