ترس از خداي مهربان چرا؟!
ترس از خدا به چه معناست؟ چرا بايد از خداي مهربان پروا داشت؟
در واقع ترس از خدا به معني ترس از مسؤوليتهايي است که انسان در برابر ذات مقدس او دارد . ترس انسان از کوتاهي در انجام رسالت و وظيفهي خويش و پيامدهاي نافرماني از خداوند است . تمامي ايمان و اعتقاد در ترس از خداوند جمع شده است و سرآمد همهي حکمتها ترس از ذات بزرگ اوست .
امام علي ( عليه السلام) آن خائف بزرگ الهي فرمود: «آنگاه که خداوند مردم را گرد آورد، آواز دهندهاي در ميان آنان ندا دهد [که] اي مردم! امروز نزديکترين شما به خداوند کسي است که (در دنيا) بيش از همه خداترس باشد . (1)
حال اين سؤال پيش ميآيد که چگونه از خدا بترسيم؟
امام صادق ( عليه السلام) در اينباره ميفرمايند: «از خدا چنان بترس که گويي او را ميبيني; چه اگر تو او را نميبيني، او تو را ميبيند . اگر فکر کني که او تو را نميبيند، هر آينه کافر شدهاي و اگر بداني که او تو را ميبيند و با اين حال دور از چشم مردم و در برابر ديدگان خدا گناه کني، بيگمان او را در حد پستترين بينندگان خود قرار دادهاي!» (2)
البته، ميزان اين خداترسي در انسانها متفاوت است . در قرآن آمده است که «هر آيينه از بندگان خدا، تنها دانشمندان از او ميترسند .» (3) اين معناي بلند در سخني ارزشمند از امام سجاد ( عليه السلام) . آن تجلي تام پرواي الهي و خائف عارف، چنين آمده است: «علم و عمل دو دوست صميمياند . کسي که خدا را بشناسد، از او ميترسد و همين ترس او را وادار به عمل و اطاعت از فرمان خدا ميکند . صاحبان دانش و پيروان آنها کساني هستند که خدا را به خوبي شناخته و براي او عمل ميکنند و به او عشق ميورزند .» (4)
کوتاه سخن اين که، «علماء» در منطق قرآن آن گروه از صاحب نظران و دانشمندانند که خدا علم ودانش تمام وجودشان را به نور خدا و ايمان و تقوا روشن ساخته و نسبتبه وظايفشان سخت احساس مسؤوليت ميکنند و ازهمه پايبندترند .
صفحات: 1· 2