غم فراق در باورم نمی گنجد
آیتالله حاجآقا مجتبی تهرانی، که از مراجع عظام تقلید و از شاگردان مبرّز مکتب فقهی، اصولی، فلسفی، اخلاقی و عرفانی امام خمینی(ره) بودند در 75 سالگی و با بیش از سی سال کرسی دروس اسلامی در حوزه علمیه تهران دار فانی را وداع گفت.
این عالم وارسته با جدّیت و پشتکار بسیار، دروس سطح را به سرعت تمام کرد و در سنین نوجوانی به محضر علمی بزرگانی چون امام خمینی، مرحوم آیتاللهالعظمی بروجردی، آیتاللهالعظمی گلپایگانی و مرحوم علّامه طباطبایی راه یافت. در جدّیت و پشتکار معظّمله همین نکته کافی است که به فرموده خودشان، در زمانی که مشغول به دروس سطح بودند، دو مرتبه تمام وسائلالشیعه را مطالعه کردند تا برای شرکت در درس خارج آماده شوند.
« آیت الله حاج آقا مجتبی تهرانی » با وجود تأثیر گذاری ای که در حوزه علمیه تهران داشته اند ولی متأسفانه کمتر شناخته شده هستند.
ایشان که پرورش یافته مکتب فقهی و اخلاقی امام خمینی ( رضوان الله تعالی علیه ) می باشند علاوه بر کرسی فقاهت و اجتهاد در حوزه علمیه تهران کار بزرگ دیگری کرده اند که آنچنان که باید مورد تقدیر و توجه سالکین مسیر انسانیت قرار نگرفته است .
درس اخلاق ویژه ای که ایشان به صورت هفتگی بیش از بیست سال از ابتدای انقلاب اسلامی بی وقفه برگزار کردند از شاهکارهای فکری حوزه می باشد.
چرا که مباحثی که ایشان در این جلسات مداوم مطرح می کردند فراتر از یک منبر و وعظ ، یک دوره درس اخلاق اجتهادی بود که برپایه قرآن و روایات با دقّتی موشکافانه که فقط از یک فقیه توانا برمی آید با پرداختن به زوایای آشکار و پنهان رذائل و فضائل اخلاقی ، دوره ای کامل از علمی که فراگیری آن بر همگان واجب است در این ربع قرن شکل گرفت.
مقایسه ی مباحث ارزشمندی که از ایشان به یادگار مانده است با آثار شاخص اخلاقی که اکنون در دسترس است مثل « معراج السّعاده » و « جامع السعادت » آشکار می کند که مباحث مطرح در این سال ها به مراتب اثری کامل تر و بی نظیرتر است .
مشهور بود که ایشان که اوائل انقلاب از طرف امام منصب های قضائی هم داشتند با اجازه از ایشان از کارهای رسمی کناره گرفتند تا به تولید این اثر گرانبها بپردازند.
صفحات: 1· 2