• تماس  

پاسخ به سؤالات شرعی مخاطبان درباره‌ی احکام محیط زیست

16 فروردین 1394 توسط 313

نگاه اسلام به طبیعت و محیط -اعم از جاندار و بی‌جان - عاطفی، اخلاقی، معنوی و هدایت‌گرانه است و برخورداری از مواهب طبیعی نیز بر پایه‌ی اصولی متین، عادلانه، حکیمانه، متوازن و سازنده استوار گردیده است. رهبر انقلاب ۱۳۸۲/۰۳/۲۰

پایگاه اطلاع‌رسانی دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیت‌الله العظمی خامنه‌ای (KHAMENEI.IR) همزمان با هفته منابع طبیعی، اعلام کرد به پرسش‌های شرعی مخاطبان که درباره احکام محیط زیست پاسخ می‌دهد.
حجت‌الاسلام والمسلمین فلاح‌زاده -عضو دفتر استفتائات حضرت آیت‌الله العظمی خامنه‌ای و رئیس مرکز موضوع‌شناسی احکام فقهی- به پرتکرارترین سؤالات مطابق با فتاوای حضرت‌ آیت‌الله‌العظمی خامنه‌ای پاسخ داده‌اند که متن پاسخ‌ها همزمان با ۱۳ فروردین‌ماه روز طبیعت به شرح زیر منتشر می‌شود.

فهرست:
الف) هوا
ب) آب‌ها
ج) زمین و گیاهان
د) حیوانات

* هوا
http://farsi.khamenei.ir/themes/fa_def/images/home/rect-1-n.gif ۱. استفاده نکردن مراکز صنعتی از فیلترهای هوای مناسب در خروجی پسماندهایشان به بهانه‌ی گران‌قیمت بودن آنها که موجب آلودگی هوا و آسیب‌رساندن به سلامت مردم می‌شود چه حکمی دارد؟
طبعاً هر کسی که می‌خواهد کارگاه یا کارخانه‌ای راه بیندازد باید یک برآورد هزینه‌ای داشته باشد و بسنجد که آیا می‌تواند این کار را انجام دهد یا نه. یکی از لوازم کارگاه و کارخانه فیلتر مربوط به هوا است تا هوایی که متعلق به عموم مردم است آلوده نشود. اگر طبق قانون نصب فیلتر الزامی است، تخلف از آن جایز نیست. البته حتی اگر این مسئله در قانون هم ذکر نشده باشد و کارخانه‌ای هوا را آلوده بکند و مردم به خاطر این مسئله در ناراحتی و مشقت باشند یا در ناراحتی هم نباشند اما به خاطر تنفس این هوای آلوده ضرر قابل توجهی متوجه آنان شود، این کار خلاف شرع است و کسی که با توجه این کار را انجام بدهد مرتکب حرام شده است.

http://farsi.khamenei.ir/themes/fa_def/images/home/rect-1-n.gif ۲. آیا استفاده از خودروهایی که آلایندگی بیش از حد مجاز دارند اشکال دارد؟
بله؛ به‌طورکلی آلوده کردن این هوای صافی که خداوند برای تنفس افراد، گیاهان و حیوانات قرار داده است، کار شایسته‌ای نیست. اما از نظر شرعی اگر واقعاً آلایندگی یک خودرو بیش از حد مجاز است که قانوناً ممنوع است استفاده از آن اشکال دارد. البته حتی اگر قانون هم منع نکرده باشد ولی صاحب خودرو تشخیص می‌دهد که آلایندگی این خودرو ضرر زیادی به دیگران می‌زند و واقعاً برای سلامت دیگران مضر است، باز هم استفاده از این خودرو جایز نیست.

صفحات: 1· 2

 نظر دهید »

فراخوان سؤالات شرعی مخاطبان درباره احکام محیط زیست

03 اسفند 1393 توسط 313

 

نگاه اسلام به طبیعت و محیط - اعم از جاندار و بی‌جان - عاطفی، اخلاقی، معنوی و هدایت‌گرانه است و برخورداری از مواهب طبیعی نیز بر پایه‌ی اصولی متین، عادلانه، حکیمانه، متوازن و سازنده استوار گردیده است. رهبر انقلاب ۱۳۸۲/۰۳/۲۰

در آستانه هفته‌ی منابع طبیعی و روز درختکاری، پایگاه اطلاع‌رسانی KHAMENEI.IR به پرسش‌های شرعی مخاطبان درباره‌ی احکام محیط زیست مطابق با فتاوای حضرت‌ آیت‌الله‌العظمی خامنه‌ای پاسخ خواهد داد. کاربران گرامی می‌توانند سؤالات خود را تا ۳ اسفند ۱۳۹۳ در بخش نظرات این صفحه یا به شماره پیامک ۲۰۱۱۰ ارسال کنند. (مواردی از قبیل درختکاری، آلوده کردنِ طبیعت و معابر و آب و دریاها، استفاده از آبهای زیرزمینی، قطع و آسیب رساندن به درختان گیاهان ،آلودگی هوا، استفاده غیرضروری از خودروهای تک سرنشین، شکار تفریحی حیوانات، حقوق حیوانات، مصرف بی‌رویه آب، و منابع طبیعی…).

حجت‌الاسلام والمسلمین فلاح‌زاده -عضو دفتر استفتائات حضرت آیت‌الله‌العظمی خامنه‌ای و رئیس مرکز موضوع‌شناسی احکام فقهی- به پرتکرارترین سؤالات مطابق با فتاوای معظم‌له پاسخ خواهد داد.

با توجه به کثرت پرسش‌ها، شما می‌توانید ابتدا نظرات منتشرشده در همین صفحه را مشاهده نمایید و یا به منابع فقهى موجود مراجعه کرده و اگر پرسش و پاسخ مدنظرتان را نیافتید، سؤال شرعی خود را نوشته و ارسال فرمایید.

 

 نظر دهید »

استفتاء از حضرت آیت الله خامنه ای درباره خرافات آخر صفر

02 دی 1393 توسط 313

استفتائات جدید
س. چند سالى است در شب اول ماه ربيع‌الاول حركتى در بعضى مساجد باب شده است شائبه بدعت و يا ترويج نوعى خرافه در آن مى‌رود، ماجرا از اين قرار است كه در شب اول ماه ربيع‌الاول از حدود نيمه‌شب تا اذان صبح افرادى كه غالباً خانم‌ها هستند با در دست داشتن شمع پشت درب مساجد مراجعه و با كوبيدن به درب مساجد و خواندن اذكارى توسل جسته و حاجات خود را طلب مى‌نمايند، البته اين عمل را تا هفت مسجد ادامه مى‌دهند و خصوصاً اين حال توسل در هنگام اذان صبح به اوج خود مى‌رسد و معتقد هستند بدينوسيله اتمام ماه صفر و آمدن ماه ربيع‌الاول را خبر مى‌دهند نظر حضرتعالى در اين باره چيست؟


ج) عمل مذكور مستند روايى ندارد و شيوه‌اى قابل تأييد نيست. اگر چه اصل اذكار و ادعيه و طلب حاجات از خداوند متعال عمل پسنديده‌اى است، لكن اشكال در شيوه عمل به نحو ياد شده است، آقايان علماى اعلام (دامت افاضاتهم) و مؤمنين (ايدهم الله تعالى) با پند و اندرز و موعظه و نصيحت از رواج چنين رفتارهايى كه چه بسا ممكن است منتهى به وَهْن مذهب گردد، جلوگيرى نمايند.

منبع: http://farsi.khamenei.ir

 نظر دهید »

استفتاء درباره برگزاری آیین یلدای امسال

30 آذر 1393 توسط 313

آیت‌الله مکارم‌شیرازی در پاسخ به استفتایی نظر خود را درباره حکم برگزاری آیین یلدای امسال بیان کرد.

متن پرسش و پاسخ این مرجع تقلید به شرح زیر است:

«پرسش:

برگزای آیین شب یلدای امسال (سال 1393 ه . ش) که مواجه با دهه آخر صفر و شام رحلت پیامبر(ص) و شهادت امام حسن علیهما السلام است از نظر شرعی چه حکمی دارد؟

پاسخ:

سنت خوب صله رحم که همراه با کار خلاف شرعی نباشد از نظر اسلام مورد تایید است و در این ایام عزا، از برگزاری مجالس شاد، خودداری شود.»

 نظر دهید »

پاسخ به سوالات شرعی مخاطبان درباره احکام امر به معروف و نهی از منکر

22 آبان 1393 توسط 313

امام حسین قیام کرد تا آن واجب بزرگی را که عبارت از تجدید بنای نظام و جامعه اسلامی، یا قیام در مقابل انحرافات بزرگ در جامعه اسلامی است، انجام دهد. این از طریق قیام و از طریق امر به معروف و نهی از منکر است.رهبر انقلاب ۱۳۷۴/۰۳/۱۹

همزمان با ایام ماه محرم و صفر، پایگاه اطلاع‌رسانی KHAMENEI.IR در نظر دارد به پرسش‌های شرعی مخاطبان درباره احکام امر به معروف و نهی از منکر، مطابق با فتاوای حضرت‌ آیت‌الله‌العظمی خامنه‌ای پاسخ دهد. کاربران گرامی می‌توانند سؤالات خود را تا ۲۴ آبان ۱۳۹۳ در بخش نظرات این صفحه (http://farsi.khamenei.ir/news-content?id=28123) و یا بهشماره پیامک ۲۰۱۱۰ ارسال کنند.
حجت‌الاسلام والمسلمین فلاح‌زاده -عضو دفتر استفتائات حضرت آیت‌الله العظمی خامنه‌ای و رئیس مرکز موضوع‌شناسی احکام فقهی- به پرتکرارترین سؤالات مطابق با فتاوای حضرت‌ آیت‌الله‌العظمی خامنه‌ای پاسخ خواهد داد.

* با توجه به کثرت پرسش‌ها، شما می‌توانید ابتدا نظرات منتشر شده در همین صفحه را مشاهده نمایید و یا به منابع فقهى موجود در این پایگاه اطلاع‌رسانی (اجوبة الاستفتائات: امر به معروف و نهی منکر | رساله آموزشی: امر به معروف و نهی از منکر) مراجعه کرده و اگر پرسش و پاسخ مدنظرتان را نیافتید، سوال شرعی خود را نوشته و ارسال فرمایید.

 نظر دهید »

گناهی که در صورت تهدید به مرگ شدن هم نباید مرتکب شد!

06 اردیبهشت 1393 توسط 313

وقتی افراد در یک جامعه به سمت زیاده خواهی و دنیاطلبی روی بیاورند آفات گوناگونی هم در پی خواهد داشت که بدون شک یکی از آنها رشوه است. چرا که در چنین جامعه ای عده ای می خواهند زودتر از دیگران و پیش از موعد مشکل و کارشان حل شود و به موفقیت برسند. لذا چاره ای نمی بینند جز اینکه با پرداخت مبالغی به افرادی که کار دست آنهاست حتی تقاضای باطل خود را جلو ببرند. در طرف مقابل هم در بین متصدیان امور برخی به حقوق و مزایای خویش راضی نیستند و دنبال راه های میان بر برای پول در آوردن هستند. نتیجه این فعل و انفعال این می شود که گناه بسیار بزرگ رشوه در جامعه گسترش می یابد.

در همین رابطه توجه به دو فتوای زیر از رهبر معظم انقلاب ضروری است:

س ۱۲۴۸: اگر شخصى براى انجام کار قانونى خود مجبور به پرداخت مبلغى به کارمندان يکى از ادارات شود تا کار قانونى و شرعى او را به راحتى انجام دهند زيرا اعتقاد دارد که اگر اين مبلغ را نپردازد، کارمندان آن اداره کار او را انجام نخواهند داد، آيا عنوان رشوه بر اين مبلغ صدق مى‏کند؟ و آيا اين عمل حرام است يا اينکه اضطرارى که باعث پرداخت آن براى انجام کار ادارى او شده، عنوان رشوه را از آن بر مى‏دارد و در نتيجه حرام نخواهد بود؟

ج: پرداخت پول يا اموال ديگر از طرف فرد مراجعه‏کننده به کارمندان ادارات که مکلّف به ارائه خدمات ادارى به مردم هستند، و حتماً منجر به فساد ادارات خواهد شد، عملى است که از نظر شرعى حرام محسوب مى‏شود و توهّم اضطرار، مجوّز او در انجام اين کار نيست.

*****

صفحات: 1· 2

 1 نظر

حرمت خلوت با نامحرم

24 فروردین 1393 توسط 313

در احادیث توصیه شده است که زنان ، بدون حضور مرد محرم ، با نامحرم خلوت نکنند .

خلوت کردن با نامحرم مایه فساد قلب و روان انسان

رسول خدا (صلى الله علیه و آله) ، چهار چیز را مایه فساد قلب و روان انسان مى داند که یکى از آنها خلوت با زنان نامَحرم است . دلیل آن نیز وسوسه شدن دل و تمایل انسان به جنس مخالف است .[1]

کسى که با زنى خلوت مى کند ، معمولاً به سوى او متمایل مى شود!!!
رسول خدا (صلى الله علیه و آله) در این باره مى فرماید : از هم صحبتى با زنان [ نامَحرم ] بپرهیزید ؛ زیرا هیچ مردى با زن نامحرمى خلوت نمى کند ، مگر این که نسبت به او قصدى داشته باشد . [2]
(به خیلی ها وقتی مه میگویی چرا با او ارتباط داری میگویند “دلت پاک باشد"،"به چشم خواهری یابرادری به او نگاه میکنم یا حرف میزنم ” و کاسه داغتر از آش میشوند خلاصه اینکه با عملی شیطانی می خواهند دلشان پاک باشد!! یا آیا این احساسی را که به طزف مقابل دارند وجدانا به خواهر یا برادرشان هم دارند)!

درخلوت با نامحرم خودِ شیطان خواهد آمد!!
هر کس که با زن نامحرم خلوت کند ، نفر سوم آنان خودِ شیطان است (شیطان بنی آدم را به وسیله اعوان و انصارش فریب میدهد) و چنین خلوتى ، معلوم است که چه پیامدى خواهد داشت .
رسول خدا (صلى الله علیه و آله) مى فرماید : هرگز مردى با زنى خلوت نکند ؛ چرا که نفر سوم ، خودِ شیطان خواهد بود . [3]

صفحات: 1· 2

 نظر دهید »

معنای ردّ مظالم چیست؛ به چه کسانی باید بدهیم؟

30 دی 1392 توسط 313

 


برای اینکه بدانیم ردّ مظالم چیست و باید کجا و به چه کسانی بدهیم دانستن دو نکته لازم است که به صورت خلاصه در زیر به آن اشاره می کنیم:

۱- معنی رد مظالم:

مظالم که جمع مظلمه است به اموالی می گویند که متعلق به دیگران است و بنا به دلیلی در دست ما مانده است.


۲- تکلیف ما با این اموال چیست؟

مظالم بر دو دسته است:

یا صاحبش را می شناسیم و در دسترس است که باید به سرعت به او بازگردانیم. به این بازگرداندن مال به صاحبش “ردّ مظالم” می گویند.

و یا اینکه صاحبش را نمی شناسیم یا از دسترس خارج است مثلاً از دنیا رفته است. در این صورت ابتدا باید تا جای ممکن تلاش کنیم تا صاحب مال را پیدا کنیم و این کار را را تا جایی ادامه بدهیم که ناامید شویم.

اگر به کل از پیدا شدن آن ناامید شدیم باید با اجازه مرجع تقلید مال را به فقرا صدقه بدهیم. به این بازگرداندن مال به فقرا بجای صاحب مال “ردّ مظالم” می گویند.

نکته دیگر اینکه حتماً لازم نیست خود ما برویم و از دفتر مرجع تقلید اجازه بگیریم و فقیری را پیدا کنیم. امروز کارها خیلی ساده شده است. شما کافی است با دفتر مرجعتان ارتباط داشته باشید و شماره حساب از آنجا بگیرید و مبلغ ردّ مظالم را به حساب دفتر واریز کنید و آنها خودشان به فقرای نیازمند بدهند.

 1 نظر

کتاب فراموش شده

25 دی 1392 توسط 313

امروز مردم یا توضیح المسائل ندارند یا اگر دارند حال مراجعه کردن ندارند… (آیت الله مجتهدی تهرانی)

 نظر دهید »

خرافات شب اول ربیع مستندروایی ندارد

12 دی 1392 توسط 313

س: چند سالى است در شب اول ماه ربيع‌الاول حركتى در بعضى مساجد باب شده است شائبه بدعت و يا ترويج نوعى خرافه در آن مى‌رود، ماجرا از اين قرار است كه در شب اول ماه ربيع‌الاول از حدود نيمه شب تا اذان صبح افرادى كه غالباً خانم‌ها هستند با در دست داشتن شمع پشت درب مساجد مراجعه و با كوبيدن به درب مساجد و خواندن اذكارى توسل جسته و حاجات خود را طلب مى‌نمايند، البته اين عمل را تا هفت مسجد ادامه مى‌دهند و خصوصاً اين حال توسل در هنگام اذان صبح به اوج خود مى‌رسد و معتقد هستند بدينوسيله اتمام ماه صفر و آمدن ماه ربيع‌الاول را خبر مى‌دهند نظر حضرتعالى در اين باره چيست؟

ج: عمل مذكور مستند روايى ندارد و شيوه‌اى قابل تأييد نيست. اگر چه اصل اذكار و ادعيه و طلب حاجات از خداوند متعال عمل پسنديده‌اى است، لكن اشكال در شيوه عمل به نحو ياد شده است، آقايان علماى اعلام (دامت افاضاتهم) و مؤمنين (ايدهم الله تعالى) با پند و اندرز و موعظه و نصيحت از رواج چنين رفتارهايى كه چه بسا ممكن است منتهى به وَهْن مذهب گردد، جلوگيرى نمايند.

منبع: http://farsi.khamenei.ir

 نظر دهید »

آنلاین استفتائات فقهی خود را از رهبر انقلاب بپرسید+لینک

28 آذر 1392 توسط 313

بر اساس سامانه فقهی موجود در سایت دفتر رهبر معظم انقلاب می توان سوالات و مسائل فقهی را در حوزه های شخصی و عمومی چون معاملات و… مطرح و پاسخ دریافت کرد.

البته در این بخش تاکید شده که با توجه به كثرت استفتائاتى كه به پايگاه مى‌رسد و جهت دست‌يابى سريع‌تر به پاسخ سؤال شرعى، حتماً ابتدا به منابع فقهى موجود در پايگاه (از جمله اجوبة الاستفتائات، پرسشهای متداول و استفتائات جديد) مراجعه شده و اگر پاسخ سؤالات یافت نشد، ضمن انتخاب دقيق موضوع سؤال، متن سؤال شرعى را (فقط يك سؤال) نوشته و ارسال كنيد.

همچنین علاوه بر این روش به منظور پرسش سوال از طریق تلفن می توان از طریق شماره های زیر اقدام نمود:

دفتر مقام معظم رهبری:
پاسخگویی عمومی
پاسخگویی خواهران (مسائل اختصاصی بانوان)

021-64412000
021-64411
حرم حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) 021-51225205,6

برای استفاده از این سامانه اینجا را کلیک کنید.

همچنین پس از طرح سوالات خود برای پیگیری پاسخ می توانید به این لینک مراجعه نمایید.
 نظر دهید »

آموزش احکام شرعی با مجموعه كتاب‌های «رساله مصور»

11 آذر 1392 توسط 313
احكام «تقلید، تکلیف، طهارت، وضو، غسل و تیمم» را با رساله مصور ياد بگيريد

«مجموعه كتاب احكام مصور موضوعي» کتاب‌هایی است كه توسط کانون نشر احکام مؤسسه اطلس تاریخ شیعه روانه بازار شده و در همین چند جلد محدودی که تا کنون آماده شده است، می‌توان رویکرد قابل تقدیر دست اندرکاران آن را ستود.

به گزارش رجانیوز، ساختار رساله‌های عملیه به گونه‌ای است که شاید برخی از عبارات آن نیاز به توضیح داشته باشد چرا که متن این رساله‌ها از سیاقی علمی پ‍یروی می‌کند. اگرچه در دسترس بودن روحانیون و علما در مساجد و همچنین امکان مشاوره فقهی از طریق تلفن و اینترنت کار را برای مقلدین آسان کرده است اما هنوز جای کار فراوانی وجود دارد.

انتشار کتاب‌های مصور یکی از این کارهاست. در این کتاب‌ها احکام شرعی همراه با عکس و تصویرسازی ارائه شده‌اند تا جای هیچ ابهام و شک و شبهه‌ای برای مقلدین باقی نماند.

اگرچه تا کنون چند جلد از این مجموعه منتشر شده بود اما جلدی که به موضوعات «تقلید، تکلیف، طهارت، وضو، غسل و تیمم» می‌پردازد به تازگی آماده و منتشر شده است که البته از نظر ترتیبب، این جلد عنوان جلد یکم را بر خود دارد.

صفحات: 1· 2

 نظر دهید »

گزیده‌ای از فتاوای حضرت آیت‌الله خامنه‌ای درباره عزاداری

19 آبان 1392 توسط 313

 

در آستانه عاشورای حسینی، پایگاه اطلاع‌رسانی KHAMENEI.IR گزیده‌ای از فتاوای آیت‌الله العظمی خامنه‌ای درباره عزاداری سید و سالار شهیدان را منتشر میكند. متن این استفتائات به شرح زیر است.

۱- صدمه وارد كردن به بدن در حد كوبیدن سر به دیوار، چنگ زدن به صورت، به صورت زدن، سینه زنی تا حدی كه سینه‌ها ولو جزئی آسیب ببیند و یا این كه از بدن خون جاری شود چه حكمی دارد؟
ج: عزاداری به شیوه مرسوم و سنتی از اعظم قربات الی الله تعالی و موجب اجر و ثواب است لكن باید از هرگونه كاری كه موجب وهن مذهب باشد پرهیز شود همچنین هر عملی كه ضرر قابل توجهی برای انسان داشته باشد، حرام است.

۲- راه‌اندازی دسته‌‌های عزاداری در ساعات پایانی شب در خیابان‌ها و محله‌ها چه حكمی دارد؟
ج: به راه انداختن دسته‌های عزاداری برای سیدالشهدا و اصحاب ایشان علیهم‌السلام و شركت در امثال این مراسم امر بسیار پسندیده و مطلوبی است و از بزرگترین اعمالی است كه انسان را به خداوند نزدیك می‌كند، ولی باید از هر عملی كه باعث اذیت دیگران می‌شود و یا فی نفسه از نظر شرعی حرام است، پرهیز گردد.

۳- حكم پخش صدای مراسم سینه‌زنی و نوحه‌خوانی و یا نوار آن از طریق بلندگوهای مساجد و حسینیه‌ها در شهرها و محله‌ها چیست؟
ج: واجب است برگزاركنندگان مراسم و عزاداران تا حد امكان از اذیت و ایجاد مزاحمت برای همسایگان بپرهیزند هر چند با كم كردن صدای بلندگو و تغییر جهت ان به طرف داخل باشد.

صفحات: 1· 2

 نظر دهید »

حکم برهنگی در عزاداری محرم چیست؟

17 آبان 1392 توسط 313

سوال: عریان کردن بدن و لخت شدن به هنگام سینه زنی و عزاداری برای حضرت سیدالشهداء علیه‌السلام از نظر شرعی چه حکمی دارد؟ لطفاً توضیح دهید.

آیت‌الله مکارم شیرازی: «احتیاط آن است که عزاداران حسینی لخت نشوند عریان نشوند؛ آیا فردی در مجلس ترحیم پدرش اگر لخت شود این جزء آداب عزاداری است؟! برادران بر لخت شدن اصرار نداشته باشند. اما برای عزاداری می‌توان مقداری از سینه را باز گذاشت. سابقا پیراهن‌هایی بود که قسمتی از آن دکمه می‌شد و جلوی سینه را باز می‌کردند و لخت هم نمی‌شدند که بدن نما باشد. با این کار دشمنان هم نمی‌توانند سرزنش کنند.»

آیت الله علی خامنه ای: حجت‌الاسلام فلاح زاده نماینده پاسخ به احکام مقام معظم رهبری در جواب به این استفتاء گفت: «به نظر حضرت آقا در مجالس عزاداری هرکاری که سبب شود دشمنان از این کار ما علیه مکتب تشیع یا شیعیان سوء استفاده کنند و سبب تفرقه بین مسلمانان باشد، حرام است و باید پرهیز کرد.»

 نظر دهید »

«قمر در عقرب» چیست و چه احکامی دارد؟

14 آبان 1392 توسط 313

1. «قمر در عقرب» یعنی چه؟

مراد از «قمر» یعنی کره ماه و مراد از عقرب یعنی «برج عقرب»  یا «صورت عقرب»، و منظور این است که کره ماه در برج «عقرب» قرار گیرد یا کره ماه مقابل صورت فلکى «عقرب» قرار گرفته باشد.

توضیح اینکه؛

دانشمندان، دایرة‌البروج در آسمان را به دوازده قسم که هر یک 30 درجه مى‌‌‌‏شود و مجموعا 360 درجه می‌شود، بخش نموده‌‌‏اند، و در مدارات اختران هر قسم را «برج» نامیده‌‌اند.

چون در هر «برجى» برخی از ستاره‌ها و به اصطلاح ثوابت (مراد، کواکب ثابت نسبی است چون نسبت به زمین، بسیار آهسته حرکت می‌کنند و مانند ثابت‌اند) گرد آمده‌‌‏‌اند که از هیئت اجتماع آنها صورت جانورانى تصویر رفته بود، آن «برج» را به نام صورت آن جانور نامیده‌‌‌اند که اول آنها «حمل» و آخر آنها «حوت» است؛ چنانکه به نظم گفته شده:

برج‌ها دیدم که از مشرق بر آوردند سر  /   جمله در تسبیح و در تهلیل حیّ لا یموت‏

چون حمل چون ثور چون جوزاء و سرطان و اسد / سنبله میزان و عقرب قوس و جدى و دلو و حوت

صفحات: 1· 2

 نظر دهید »

محاسبه خمس ازمبدا سال خمسی + دانلود کتاب

01 آبان 1392 توسط 313

 «آسان‌ترین شیوه محاسبه خمس» نام کتابی است که به بهترین روش برای تعیین مبدأ سال خمسی، لیست اموال پانزده‌گانه مکلف، مؤونه زندگی و حکم خمس آن و شیوه تخمیس اموال کسی که تا کنون سال خمسی نداشته است، می‌پردازد.

«آسان‌ترین شیوه محاسبه خمس» عنوان کتابی در قطع جیبی است که مطابق با فتاوای آیات عظام امام راحل، اراکی، بهجت، تبریزی، خویی، خامنه‌ای، زنجانی، سیستانی، صافی، فاضل، گلپایگانی، مکارم، وحید خراسانی و نوری همدانی تنظیم شده است.

تخمیس اموال در فقه شیعه از فرائض و واجبات مالی است و در اهمیت آن همین مقدار بس که در فرهنگ غنی دین شناسان راستین عترت نبوی(ص)، به عنوان وسیله تطهیر اموال و پالایش نفس و جان مطرح شده است.

در اهمیت وجوب تخمیس از اموال از نگاه فقهی این دو مسأله قبل از هر چیز جلب توجه می‌کند که به اتفاق فقها و مراجع تقلید، تصرف در مالی که متعلق خمس است، هر چند با قصد دادن خمس، جایز نیست مگر به اذن حاکم شرع و همچنین مکلف شرعاً نمی‌تواند بدون مراجعه به مرجع خود، خمس را به ذمه بگیرد و خود را بدهکار اهل خمس بداند و در آن تصرف کند.

این کتاب که تعیین مبدأ سال خمسی، لیست اموال پانزده‌گانه مکلف، مؤونه زندگی و حکم خمس آن و شیوه تخمیس اموال کسی که تا کنون سال خمسی نداشته است، 4 فصل آن را تشکیل می‌دهند، بر آن است تا آسان‌ترین شیوه محاسبه خمس اموال را در راستای مسائل مورد ابتلاء با رعایت دقایق و ظرایف فتوایی بر اساس فتوای مراجع مشهور ارائه دهد.

در فصل دوم این کتاب از ارث، هدیه و بخشش، سرمایه، درآمد کسب و کار مصرف شده، درآمد کسب و کار پس‌انداز شده، قرض و وام مصرف شده، قرض و وام پس‌انداز شده، قرض و طلب، مهریه، دیه، صدقات و وجوه شرعیه، حقوق بازنشستگی، حق بیمه، باقی مانده آذوقه در آخر سال خمسی و مال حلال مخلوط به حرام به عنوان اموال پانزده‌ گانه مکلف نام برده شده است.

در بخش خمس مال حلال مخلوط به حرام آمده است: «مال حرامی که مخلوط به حلال شده از چند صورت برخوردار است، نخست اینکه هم مقدار حرام برای شخص معلوم است و هم صاحب آن در این صورت به اتفاق فقها، بر او واجب است همان مقدار معلوم را به صاحبش بدهد».

برای دانلود کتاب کلیک کنید

 نظر دهید »

زن هایی که ازدواج با آنها حرام است.

03 شهریور 1392 توسط 313

 

ازدواج در شریعت مقدس اسلام امری مورد تأکید و مقدس است و به همین خاطر دارای آداب، شرایط و محدودیت های خاصی است بر همین مبنا در دین اسلام ازدواج با هر کسی مجاز نیست.

حضرا ت آیات امام خمینی، مکارم،صافی،بهجت و سیستانی:

1.ازدواج با زن هایی مثل مادر ، خواهر و مادر زن ،دختر ،عمه ،خاله، دختر برادر،دختر خواهر،زن پدر و دختر زن حرام است.

2. اگر كسى زنى را براى خود عقد نماید، اگر چه با او نزدیكى نكند، مادر و مادر مادر آن زن و مادر پدر او هر چه بالا روند به آن مرد محرم مى‏ شوند. و ازدواج با آنها حرام است.( مکارم: ولی دختر زن و نوه دختری و پسری آن زن در صورتی به آن مرد حرام می شوند که با آن زن نزدیکی کرده باشد.)

3. اگر زنى را عقد كند و با او نزدیكى نماید، دختر و نوه دخترى و پسرى آن زن هر چه پایین روند، چه در وقت عقد باشند یا بعدا به دنیا بیایند، به آن مرد محرم مى ‏شوند. و ازدواج با آنها حرام است

4. اگر با زنى كه براى خود عقد كرده نزدیكى هم نكرده باشد، تا وقتى كه آن زن در عقد او است نمى‏ تواند با دختر او ازدواج كند.( سیستانی: بنابر احتیاط واجب با دختر او ازدواج نکند).

صفحات: 1· 2

 نظر دهید »

احکام و مسائل فقهی زکات فطره

16 مرداد 1392 توسط 313

 

حجت‌الاسلام مرتضی کیوانی (کارشناس فقهی): یکی از این واجبات مالی که در هر سال بعد از اتمام ماه مبارک رمضان واجب می‌شود «زکات فطره» است که در این یادداشت به احکام فقهی آن می‌پردازیم.

* زکات فطره بر چه کسانی واجب است؟

اگر کسی موقع غروب شب عید فطر (که فردای آن شب، روز عید است) بالغ، عاقل و هوشیار باشد و همچنین فقیر نباشد باید برای خود و همه کسانی که نانخور او هستند (یعنی در نظر مردم تحت سرپرستی اقتصادی او هستند و روزگارشان از دارایی او تامین می‌شود) زکات فطره پرداخت کند.

حتی اگر نامسلمان هم نانخور مسلمان باشد باید به ازای او هم زکات فطره پرداخت شود.

* قصد قربت در پرداخت زکات فطره

چون زکات فطره از عبادات مالی است، باید با قصد قربت به پروردگار پرداخت شود.

* زکات کسانی که سرپرست خود را از دست داده‌اند

زکات فطره به قدری اهمیت دارد که اگر سرپرست خانواده‌ای بعد از غروب آفتاب از دنیا برود فطره او و نانخورهایش را از مال او پرداخت می‌کنند. اما اگر قبل از غروب آفتاب وفات کند لازم نیست فطره شخص وفات شده یا نانخورهایش را از مال او بدهند ولی اگر ورثه، فقیر نباشند فطره هر یک از آنها بر خودشان واجب است.

صفحات: 1· 2

 نظر دهید »

آیا فطریه میهمان برعهده‌ صاحبخانه است؟

16 مرداد 1392 توسط 313

 

فطریه از انواع زکات است، لذا «زکات فطریه» نامیده می‌شود. زمان محاسبه‌ی زکات فطریه شب عید فطر است و بر کسانی واجب است که كه قبل از غروب شب عيد فطر، «بالغ» و «عاقل» و «غنى» باشند. البته منظور از «غنی»، ثروتمند، متمول و پولدار نیست، بلکه یعنی کسانی که کار یا درآمد یا زندگی متعارفی دارند و می‏توانند زندگی خود را اداره کنند و نان خور دیگری نیستند. به عنوان مثال بر پسر یا دختر بالغی که نماز و روزه بر آنها تکلیف شده، ولی درآمدی ندارند و نان خور پدر یا مادر هستند، فطریه واجب نیست.
_ غالب فتاوا حاکی از آن است که فطریه‌ی میهمانی که شب عید فطر منزل کسی میهمان است نیز با خودش است و نه با صاحبخانه و میزبان، چرا که «نان خور» او محسوب نمی‌گردد: «با توجه به اینکه با یک بار غذا خوردن نان خور صدق نمی کند بنابراین طبق نظر آیت الله خامنه‌ای ، فطره میهمانی که فقط شب عید فطر میهمان است بر صاحب خانه واجب نیست و باید خود میهمان فطره خود را بدهد.» (1)
_کسی که فطریه بر او واجب است بايد براى خود و كسانى كه نان‏خور او هستند، به ازای هر نفر به اندازه يك صاع (تقريبا سه كيلو) از آنچه غذاى نوع مردم آن محل (یا اصطلاحاً قوت غالب خود او) است ـ اعم از “گندم"، “جو"، “خرما"، “برنج"، “ذرّت” و … ـ را به مستحق بدهد. اگر فرد معادل پول سه کیلو از مواد غذایی بالا را نيز بدهد كافى است.

صفحات: 1· 2

 نظر دهید »

کفاره روزه زن برعهده شوهراست یاخودش؟

14 مرداد 1392 توسط 313

حجت‌الاسلام حسین وحیدپور به احکام مربوط به کفاره روزه و کفاره جمع اشاره کرد و با بیان این‌که کفاره روزه آن است که فردی عمدا روزه‌خواری کند، گفت: کسی که عمدا روزه‌خواری کرده است، یا باید شصت فقیر را طعام دهد و یا شصت روز را روزه بگیرد.

وی افزود: برعهده روزه‌خواری که عمدا و با چیز حرامی مانند شراب یا زنا، روزه‌خواری کرده است، کفاره جمع تعلق می‌گیرد و این فرد دیگر بین چند چیز اختیار ندارد، بلکه به عنوان کفاره، باید افزون بر قضا، هم شصت فقیر را سیر کند و هم شصت روز را روزه بگیرد که ۳۱ روز از این شصت روز باید پی در پی باشد.

این عضو ستاد ترویج احکام با بیان این‌که کفاره جزو دیون و حق الله مالی است که باید پرداخت شود و تنها هم به فقیر باید داده ‌شود، اظهار داشت: کسی که تمکن مالی ندارد، تا آخر عمر هر زمانی که تمکن مالی پیدا کرد، باید کفاره سال‌هایی را که بدهکار است، پرداخت کند.

وی افزود: فردی که نمی‌داند چند کفاره برعهده دارد، می‌تواند حداقل را حساب کرده و معادل آن به فقیر طعام دهد و یا اگر مریض سالانه بوده و در ماه رمضان نتوانسته روزه بگیرد و از به جای آوردن قضای آن هم عاجز است، روزه بر او واجب نیست، تنها باید یک مد طعام معادل ۷۵۰ گرم برای هر روز به فقیر بدهد.

صفحات: 1· 2

 نظر دهید »

حکم طواف در طبقه فوقانی کعبه

14 مرداد 1392 توسط 313

 

حکم طواف در طبقه فوقانی کعبه

عربستان سعودی در طرحی دست به توسعه مطاف در مسجدالحرام زده است و برای زائران ناتوان و مسن خانه خدا محلی برای طواف در ارتفاع ۱۳ متری ایجاد کرده است.

اینکه طواف در طبقه فوقانی کعبه به لحاظ شرعی چه حکمی دارد را خبرنگار مهر در استفتایی از دفتر آیت الله العظمی نوری همدانی جویا شده که در ادامه از نظر می‌گذرد.

پرسش: همانگونه که مستحضر هستید مکانی جدید برای طواف خانه خدا برای افراد دارای ناتوانی جسمی و مسن در ارتفاع ۱۳ متری از سطح زمین در خانه خدا ساخته شده و هدف آن فراهم کردن مکانی امن و راحت برای طواف افراد ناتوان و مسن است. طواف در این سطح آیا جایز است یا خیر؟

پاسخ: طواف در طبقه فوقانی صحیح نیست و افراد نا توان باید نائب بگیرند.

 نظر دهید »

تازه‌ترین فتاوی رهبری درباره استفاده از اینترنت، ماهواره، معامله با شرکت‌های صهیونیستی، اضافه‌کاری و...

10 مرداد 1392 توسط 313

تازه‌ترین فتواهای آیت الله العظمی خامنه‌ای مقام معظم رهبری مرجع تقلید شیعیان جهان که حاوی مهمترین مسائل مبتلابه روز مردم و موضوعاتی همچون استفاده از ماهواره، تجارت الکترونیکی، معامله با شرکت‌هاى صهیونیستى، بهائیت، احضار روح، زمین مصادره‌ای، اضافه‌کاری، موسیقی و… و همچنین موضوعات سنتی می‌باشد، منتشر شد.

احکام تقلید

یادگیرى احکام
1. اگر شخصى بر اثر نیاموختن احکام، مرتکب حرام یا ترک واجب شود، گناهکار است.

اعمال عامى بدون تقلید
2. اگر اعمال شخصى که اهل تقلید نبوده است موافق احتیاط یا مطابق واقع یا فتواى مجتهدى باشد که وظیفه‌اش تقلید از او مى‌‌باشد، محکوم به صحّت است.

جاهل قاصر و مقصّر
3. جاهل مقصّر کسى است که متوجه جهل خود بوده و راه رفع آن را نیز مى‌‏داند، ولى در آموختن احکام کوتاهى ‏کند. و جاهل قاصر کسى است که متوجه جهل خود نبوده و یا راهى براى رفع آن ندارد.

معیار تعیین موضوعات احکام
4. معیار در تعیین موضوعات احکام، تشخیص خود مکلّف و یا اقامه دلیل شرعى بر آن، براى او مى‌باشد.

تکلیف مقلدین مقام معظم رهبرى (دام ظله)
5. کتاب اجوبة الاستفتائات (احکامِ عبادات و معاملات به‌صورت پرسش و پاسخ)، مناسک حجّ و جزوه‌ راهنماى فتاوا (برخى از مواردى ‏‏‏که نظر مقام معظم رهبرى (دام‌ ظله) با فتاواى حضرت امام خمینى(ره) تفاوت دارد) چاپ شده و در دسترس همگان ‏‏مى‌‏باشد؛ و در مسائلى که علم به اختلاف فتوا ندارید، مى‌توانید به رساله حضرت امام (قدّس‌ سرّه) مراجعه نموده یا به‌صورت کتبى یا ‏‏شفاهى ‏و یا از طریق اینترنت استفتا نمایید.‏

صفحات: 1· 2· 3

 نظر دهید »

عقوبت ترک عمدی روزه ماه رمضان

26 تیر 1392 توسط 313

در خصوص مسئله مسافرت بعد از ظهر و یا پیش از ظهر در ماه مبارک رمضان مواردی تذکر لازم است که در ذیل بیان می شود:

۱. مسافرت در حال روزه، در بعد از ظهر ماه مبارک رمضان اشکالی نداشته و روزه ( آن روز ) صحیح است.

۲. شخصی که مسافر است اگر پیش از ظهر به وطنش یا به جایی که می خواهد ۱۰ روز در آنجا بماند، برسد، چنانچه کارى که روزه را باطل می کند انجام نداده، باید آن روز را روزه بگیرد؛ مثلاً اگر شخص روزه دار بعد از ظهر دوشنبه از وطن خود یا جایی که ۱۰ روز در آن قصد ماندن کرده بود به جایی مسافرت نماید، روزه آن روزش (دوشنبه) صحیح است و برای این که روزه روز سه شنبه اش نیز صحیح باشد باید قبل از ظهر روز سه شنبه به وطن خود یا جایی که می خواهد ۱۰ روز در آن جا بماند، برسد، و در صورتی که کاری را هم که روزه را باطل می کند، انجام نداده باشد، و بعد از رسیدن به این مکان، نیت روزه کند، روزه اش صحیح است.

صفحات: 1· 2

 نظر دهید »

روزه کله گنجشکی درکلام معصوم(ع)

26 تیر 1392 توسط 313
در سیره معصومان (ع) آموزش روزه داری کودکان قبل از آنکه به سن تکلیف برسند آغاز می شد 

عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ ع قَالَ: إِنَّا نَأْمُرُ صِبْيَانَنَا بِالصِّيَامِ إِذَا كَانُوا بَنِي‏ سَبْعِ‏ سِنِينَ‏ بِمَا أَطَاقُوا مِنْ صِيَامِ الْيَوْمِ فَإِنْ كَانَ إِلَى نِصْفِ النَّهَارِ وَ أَكْثَرَ مِنْ ذَلِكَ أَوْ أَقَلَّ فَإِذَا غَلَبَهُم‏ الْعَطَشُ وَ الْغَرَثُ أَفْطَرُوا حَتَّى يَتَعَوَّدُوا الصَّوْمَ وَ يُطِيقُوهُ فَمُرُوا صِبْيَانَكُمْ إِذَا كَانُوا أَبْنَاءَ تِسْعِ سِنِينَ بِمَا أَطَاقُوا مِنْ صِيَامٍ فَإِذَا غَلَبَهُمُ الْعَطَشُ أَفْطَرُوا.(الكافي ج‏4، ص 125) 

ما کودکانمان را در هفت سالگي امر مي‌كنيم تا به اندازه توانايي شان، نصف روز يا بيشتر يا كمتر روزه بگيرند، هنگامي كه تشنگي و گرسنگي بر آنان غالب آمد، دستور مي‌دهيم كه افطار كنند. اين عمل، براي آن است كه به روزه گرفتن عادت نمايند، پس، شما كودكان (پسران) خود را در نه سالگي به اندازه توانايي شان به روزه گرفتن امر كنيد و چون تشنگي و گرسنگي بر آنان غالب شد، افطار كنند. 

صفحات: 1· 2

 نظر دهید »

نظر 7 مرجع تقلید درباره سیگارکشیدن در ماه رمضان

20 تیر 1392 توسط 313

با آغاز ماه مبارک رمضان بسیاری از کسانی که به صورت عدت روزانه چندین نخ سیگار مصرف می کنند، با این سوال مواجه می شوند که آیا سیگار روزه را باطل می کند یا نه؟ با این حال در شرایطی که بیشتر مراجع تقلید معتقدند که سیگار روزه را باطل می کند اما انتشار برخی از اخبار نه چندان درست در برخی از سایت های اطلاع رسانی عده ای را دچار تناقض کرده است.

در حال حاضر بر اساس آمارها ۲۵ درصد جمعیت ایران سیگار می‌کشند! بسیاری از این افراد در ماه رمضان، مدعی هستند که مراجع تقلید کشیدن سیگار را سبب باطل شدن روزه نمی‌دانند! این افراد برای اینکه بتوانند برای سیگار کشیدن خود در این ماه بهانه شرعی بتراشند، به هر ریسمانی چنگ می‌اندازند. برخی‌شان معتقدند که دود سیگار به حلقشان نمی‌رسد، برخی با اشاره به اینکه سیگار جزو خوراکی‌ها نیست، سیگارکشی خود را توجیه می‌کنند و برخی دیگر هم عادت و حتی سرد درد خود را عاملی برای سیگار کشیدن قلمداد می‌کنند.

مراجع چه نظری در این ارتباط دارند؟

از آنجا که برای آگاهی از باید و نباید‌های احکام دینی، باید به مراجع تقلید رجوع کرد، پاسخ این سؤال را که آیا سیگار کشیدن روزه را باطل می‌کند یا نه، در رساله‌ها و استفتائات این علمای دینی جست‌وجو کردیم. در این رابطه، در پایگاه اطلاع‌رسانی دفتر مقام معظم رهبری در بخش استفتائات جدید و در پاسخ به سؤال آیا کسى که معتاد به سیگار است و باید در روز حتماً چند سیگار بکشد، مى‌تواند روزه بگیرد و روزه او صحیح است؟ آمده است:«بنابر احتیاط واجب روزه‌دار باید از دود‌هاى انواع دخانیات خوددارى کند و در صورت اضطرار وجوب روزه ساقط نیست».

صفحات: 1· 2

 نظر دهید »

حکم استفاده از انگشتر در انگشت‌های سوم و اشاره، به لسان اهل بیت(ع)

20 تیر 1392 توسط 313

 

در مورد قرار دادن انگشتر در انگشت اشاره و وسط، دو دسته روایت نقل شده است:
1. روایاتی که ما را از این عمل باز می‌دارند؛ پیامبر اسلام(ص) فرمود: «امّتم را از قرار دادن انگشتر در انگشت وسط و اشاره نهی می‌کنم».[1] و فرمود: «یا علی! انگشتر در انگشت وسط و اشاره قرار نده … و انگشت کوچک را خالی از انگشتر نگذار».[2]
۲. روایاتی نقل شده که نشان می‌دهند شخص پیامبر اکرم(ص) در انگشتان اشاره و وسط، انگشتر قرار می‌دادند؛ مانند حدیث: «و بسیار بود که پیامبر(ص) انگشتر را به انگشت وسط در مفصل قرار می‌داد، و گاه به ‌همین نحو در انگشت شست قرار می‌داد».[3]
در این‌گونه موارد که در ظاهر بین روایات تعارض وجود دارد، باید آنها را با هم جمع نمود؛ با توجه به روایات نهی چنین به دست می‌آید که نهی از قرار دادن انگشتر در انگشت شست و وسط، در صورتی است که انگشترها فقط در این دو انگشت باشند، امّا اگر انگشت کوچک و انگشت کناری آن، انگشتر داشته باشند در این صورت انگشتر داشتن سایر انگشتان اشکال ندارد؛ مانند این‌که در روایات آمده، انگشتر به انگشتان دست راست کردن از نشانه‌های مؤمن است،[4] که اگر انگشتر در دست راست باشد و علاوه بر آن بر دست چپ هم باشد اشکال ندارد.
همچنان‌که برخی از بزرگان فرمودند: نهی در این‌جا نهی تنزیهی و کراهتی است، نه نهی تحریمی؛[5] یعنی مکروه است که در دو انگشت وسط و اشاره انگشتر قرار داده شود.

پینوشت:

[1]. شیخ حرّ عاملی، وسائل الشیعة، ج 5، ص 97، مؤسسه آل البیت(ع)، قم، چاپ اول، 1409ق.
[2]. همان.
[3]. طبرسی، حسن بن فضل، مکارم الاخلاق، ص 37، شریف رضی، قم، چاپ چهارم، 1412ق.
[4]. «روی عن الصادق(ع) أنه قال علامات المؤمن خمس صلاة إحدى و خمسین و تعفیر الجبین و التختم بالیمین و زیارة الأربعین و الجهر ب بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ‏»؛ احسائى، ابن ابى جمهور، عوالی ‏اللآلی، ج 4، ص 37، انتشارات سید الشهداء (ع)، قم، 1405ق.
[5]. سبزوارى، سید عبد الأعلى، مهذّب الأحکام فی بیان الحلال و الحرام‌، ج ‌5، ص 366‌، مؤسسه المنار (دفتر حضرت آیة الله‌)، قم، چاپ چهارم‌، 1413ق.‌ ‌


 

 نظر دهید »

راه های شرعی محو اسماء الله و آیات

19 تیر 1392 توسط 313
فن اسماء الله و آیات قرآن در خاک و یا تبدیل آنها به خمیر به وسیله آب اشکال ندارد. ولى جواز سوزاندن آنها مشکل است و اگر بى احترامى محسوب شود، جایز نیست، مگر در صورتى که اضطرار اقتضا کند و جدا کردن آیات قرآنى و نامهاى مبارک امکان نداشته باشد.

در این مقاله به چند سوال شرعی پاسخ خواهیم داد:

سۆال: راههاى شرعى محو کردن اسماء مبارک و آیات قرآنى هنگام نیاز کدامند؟ سوزاندن اوراقى که در آن اسم جلاله و آیات قرآنى نوشته شده است، هنگام ضرورت براى حفظ اسرار چه حکمى دارد؟

دفن آنها در خاک و یا تبدیل آنها به خمیر به وسیله آب اشکال ندارد. ولى جواز سوزاندن آنها مشکل است و اگر بى احترامى محسوب شود، جایز نیست، مگر در صورتى که اضطرار اقتضا کند و جدا کردن آیات قرآنى و نامهاى مبارک امکان نداشته باشد. (مقام معظم رهبری ،أجوبة الاستفتاءات فارسی، ص 31، مسأله 165)

صفحات: 1· 2

 نظر دهید »

حکم شرعی دعای فارسی و چرخاندن انگشتر هنگام قنوت نماز

13 تیر 1392 توسط 313

حضرت آیت‌الله مظاهری در پاسخ به دو استفتاء نظر خود را در خصوص چرخاندن انگشتر هنگام قنوت و نیز خواندن دعای قنوت به فارسی در نمازهای واجب یا مستحب را اعلام کرده‌اند.

متن این دو استفتاء و پاسخ معظم‌له به شرح ذیل است:

1_آیا در موقع قنوت نماز چرخاندن انگشتر و رو به صورت کردن آن مستحب است یا واجب؟

جواب : لازم نیست.

2_خواندن قنوت به فارسی در نماز مستحب یا واجب، مثل ترجمه ربناهای قرآنی یا دعای دلخواه، جایز است یا خیر؟

جواب : جایز است، ولي بهتر است به عربي باشد.

 نظر دهید »

چرا سگ عین نجاست است؟

12 تیر 1392 توسط 313

تمام احکام الهی بر اساس مصالح و مفاسد است و هیچ حکمی از احکام اسلامی بدون جهت، حلال و یا حرام و یا واجب و … نشده است.
 چرا در اسلام سگ که چنین با وفا است عین نجاست است، در صورتی که سگ‌‌های اصلاح نژاد شده وجود دارند که شاید از بعضی انسان‌‌ها نیز تمیزتر باشند، ولی موش و یا سوسک که برای ما مظهر کثیفی‌‌‌اند عین نجاست نیستند؟

1. تمام احکام الهی بر اساس مصالح و مفاسد است و هیچ حکمی از احکام اسلامی بدون جهت، حلال و یا حرام و یا واجب و … نشده است. کسانی که پایه توحید خود را محکم ساخته‌اند و طبق دلایل قطعی عقیده دارند که قانون‌گذار اسلام؛ یعنی، خداوند متعال، بی‌نیاز مطلق و دارای علم و حکمت بی‌پایان است، هیچ‌گونه تردیدی نخواهند داشت که تمام احکام و مقررات و دستورهای اسلامی که پیامبر اسلام(ص) از طرف خدای متعال برای بشر آورده است، دارای مصالح و فوایدی می‌باشد که برخی از آنها در آیات و روایات بیان شده است؛ و در مواردی که هم خداوند به حکمت برخی از احکام اشاره نکرده است، خود بر اساس حکمتی بوده است؛ زیرا علم و حکمت خدای بزرگ ایجاب می‌کند که هیچ فرمانی را بدون رعایت مصالح بندگانش صادر نکند و چنین افرادی همیشه در صدد پیروی از دستورهای الهی هستند و دانستن و ندانستن جزئیات فلسفه و چرایی احکام در روحیه آنان اثری نخواهد داشت.[1]

صفحات: 1· 2

 1 نظر

نماز خوف چگونه خوانده می‌شود؟

30 خرداد 1392 توسط 313

نماز خوف، از نمازهایی است که به تصریح قرآن مجید در یکی از غزوات تشریع شده است که این غزوه در سال چهارم[1] یا پنجم و یا ششم[2] هجرت بوده و این نماز با کیفیت مخصوصی خوانده می‌شود.
در قرآن کریم خداوند خطاب به پیامبر اسلام(ص) به چگونگی نماز خوف اشاره نموده است: «و هنگامى که در میان آنها باشى، و (در میدان جنگ) براى آنها نماز را برپا کنى، باید دسته‌اى از آنها با تو (به نماز) برخیزند، و سلاح‌هایشان را با خود برگیرند و هنگامى که سجده کردند (و نماز را به پایان رساندند)، باید به پشتِ سرِ شما (به میدان نبرد) بروند، و آن دسته دیگر که نماز نخوانده‌اند (و مشغول پیکار بوده‌اند)، بیایند و با تو نماز بخوانند آنها باید وسایل دفاعى و سلاح‌هایشان (را در حال نماز) با خود حمل کنند (زیرا) کافران آرزو دارند که شما از سلاح‌ها و متاع‌هاى خود غافل شوید و یکباره به شما هجوم آورند. و اگر از باران ناراحتید، و یا بیمار (و مجروح) هستید، مانعى ندارد که سلاح‌هاى خود را بر زمین بگذارید ولى وسایل دفاعى (مانند زره و کلاه­خود را) با خود بردارید خداوند، عذاب خوارکننده‌اى براى کافران فراهم ساخته است».[3]

صفحات: 1· 2

 نظر دهید »

مدل و لباس های غربی

11 خرداد 1392 توسط 313

با توجه به علاقه جوان ها به مدل های جدید و تنوع گرایی بهتر هست قبل از این نو گرایی توجه به نوع مد و پوشش داشته باشیم تا یه موقع گرفتار مد وارداتی و ترویج فرهنگ بیگانه نشیم
حضرت آیت الله خامنه ای
س: آیا پوشیدن لباسهایى که بر روى آن حروف و تصاویر خارجى چاپ شده، جایز است و آیا این لباسها ترویج فرهنگ غربى محسوب م ى‏شوند؟
ج: اگر مفاسد اجتماعى نداشته باشند پوشیدن آنها فى‌نفسه اشکال ندارد و امّا اینکه ترویج فرهنگ غربىِ معارض با فرهنگ اسلامى محسوب مى‏شود یا خیر، موکول به نظر عرف است.

صفحات: 1· 2

 نظر دهید »

نظر مراجع در مورد استعمال دخانیات/ فتوای تحریم

06 خرداد 1392 توسط 313

آیت الله مکارم شیرازی و آیت الله بهجت(ره)، استعمال دخانیات را حرام اعلام کرده اند.

آیت الله مکارم شیرازی گفته است: اگر کشیدن سیگار و سایر مواد دخانی به شهادت اهل اطلاع، ضرر مهمی برای بدن داشته باشد، حرام است.

وی عنوان داشته است که خطرات مهم دود سیگار یک واقعیت است که حتی فرزندان افراد سیگاری و معاشران آنها نیز از آن در امان نیستند. لذا، فتوای تحریم آن را به طور مطلق داده ایم.

آیت الله نوری همدانی گفته است: با توجه به ضررهای مربوط به استعمال دخانیات، استعمال آن جایز نیست.

آیت الله صافی گلپایگانی نیز عنوان داشته است: ضرر این سموم مهلک و خطرناک خانمانسوز برای دین و ایمان و شرف و سلامت روح و جسم و جامعه است و جلوگیری از آن وظیفه مستقیم حکومت بوده و بر همگان واجب شرعی است.

صفحات: 1· 2

 نظر دهید »

در مسجد جامع اعتکاف می کنم

04 خرداد 1392 توسط 313

می دانیم که چندنفر از مراجع معظم تقلید فرموده اند که اعتکاف باید در مسجد جامع برگزار شود.در این مطلب قصد داریم باتوجه به نظرات مراجع تعریفی جامع از مسجد جامع ارائه می دهیم.
ملاک در تشخیص مسجدجامع در میان مسجد شهر چیست؟
حضرت ایت الله خامنه ای: مسجد جامع، مسجدى است که براى اجتماع عامه مردم شهر، بنا شده، بدون این که اختصاص به گروه و محله خاصى پیدا کند.[1]
حضرت ایت الله صافی: مسجد جامع در مقابل مسجد بازار و قبیله و امثال اینها است كه در آنها معظم اهل بلد جمع نمی‌شوند و آماده برای اجتماع آنها هم نشده است یعنی مسجدی است كه در آن این خصوصیات باشد و ممكن است مسجد جامع متعدّد باشد و نیز نزدیك هم باشند.[2]
حضرت ایت الله بهجت:مسجدیّت یا جزئیت براى آن به علم یا شیوع مفید علم یا اطمینان یا به بیّنه یا به حكم حاكم شرع ثابت مى شود و در خبر دادن عدل واحد تأمّل است و مسجد جامع مسجدى است كه اكثر اهالى شهر در آن جا نماز مى خوانند؛ هر چند از آن محل هم نباشند.[3]
حضرت ایت الله مکارم شیرازی:اسم مسجد جامع شرط نیست منظور مسجدی است که از تمام نقاط شهر در آن حضور می یابند به خلاف مسجد محله و بازار که مخصوص عده خاصی است.[4]

پی نوشت:
1:برگرفته از سایت حضرت ایت الله خامنه ای
2:برگرفته از سایت حضرت ایت الله صافی
3:برگرفته از سایت حضرت ایت الله بهجت

4:برگرفته از سایت حضرت ایت الله مکارم شیرازی

منبع: http://porseman.mihanblog.com

 2 نظر

اعتكاف بيش از سه روز

01 خرداد 1392 توسط 313

س. آيا بيشتر از سه روز مى‌توان معتکف بود به‌طورى که آن زياده بخشى از يک روز يا شب باشد؟
ج: اعتکاف بيشتر از سه روز جايز و صحيح است و در طرف زياده حدّى ندارد، ولى زياد کردن بخشى از روز يا بخشى از شب به نيت اعتکاف محل اشکال است.

س. اگر معتكف نيّت چهار روز اعتكاف كند، آيا روز چهارم هم جزو اعتكاف است يا اين‌كه بايد شش روز را تكميل كند تا روز چهارم به حساب آيد؟
ج: روز چهارم نيز داخل در اعتكاف است، و اگر پنج روز اعتكاف كند، واجب است روز ششم را كامل كند.

منبع: پایگاه اطلاع رسانی مقام رهبری

 نظر دهید »

رویکرد فقه به حضور زن در سینما

31 اردیبهشت 1392 توسط 313

رسانه و به ویژه سینما، در دنیاى امروز که عصر انفجار اطلاعات نام گرفته‌است، جایگاهى بس رفیع و درخور توجه دارد و از اینرو، گرایش زنان به هنر سینما که در پى مشارکت آنان در فعالیت‌هاى اجتماعى و هنرى خصوصا سینما و بازیگرى بوده‌است، امرى کاملا ضرورى و اجتناب‌ناپذیر گردیده‌است. از اینرو، چون این پدیده از نظر شرعى مى‌تواند داراى حکم خاصى باشد، ضرورت طرح این موضوع در فقه تاکید بیشترى مى‌یابد. برخورد فقه و پدیده سینما در طول بیش از یک‌صدسال ورود سینما به ایران، یکنواخت نبوده و تحولات پردامنه‌اى را پشت سر گذارده‌است.


مواضع علما و فقها را در این زمینه مى‌توان در دو رویکرد کلى جاى داد:


رویکرد اول: مخالفت مطلق؛ رویکرد دوم: موافقت مشروط و محدود.

هر یک از این دو رویکرد برهه خاصى از فضاى اجتماعى ایران را به خود اختصاص مى‌دهند و این برهه‌ها که داراى ویژگى‌هاى خاص اجتماعى، سیاسى، فرهنگى و اقتصادى هستند، نقش بسزایى در نوع نگاه فقها به سینما ایفا کرده‌اند. ما در این مجال مختصر برانیم تا با ارائه شناخت کافى از این دو رویکرد، عوامل چهارگانه آن را برشمرده، با نگاهى جامعه‌شناختى حکم فقهى حضور زن در سینما را بررسى کنیم.

در صدر اسلام رسانه‌هاى جدید وجود نداشتند تا آیه یا حدیثى صریحا در مورد آن لب به سخن گشوده باشد، اما آیا مى‌توانیم از میان متون، نصوص، مبانى و اصول کلى دینى چشم‌اندازى را در زمینه رسانه‌هاى جدید بیابیم؟ این نگاه و چشم‌انداز همان فقه رسانه است که مى‌تواند از محورى‌ترین مسائل مستحدثه قلمداد شود. برخى از مسائل کلى فقه رسانه عبارتند از:

صفحات: 1· 2· 3

 نظر دهید »

الکل طبی پاک است یا نجس؟تزریقاتی ها!

23 اردیبهشت 1392 توسط 313

هنگامی که به پزشک مراجعه می کنیم،ممکن است که برای ما آمپول ویا گاهی سرمی تجویز کند.قبل از این که شخصی که مسئول تزریقات درمانگاه یا بیمارستان است بخواهد آمپول یا سرم را بزند،از پنبه ای که در محلول الکل طبی بوده،استفاده می کند وبه محل سوزن برای ضدعفونی کردن می کشد. گاهی رطوبت این پنبه آغشته به الکل به بدن وسایر لباس های ما برخورد می کند،این الکل(طبی) پاک است یا نجس؟
حضرت ایت الله مکارم شیرازی:
شما می فرمایید الکل خوراکی نجس است ولی الکل طبی پاک، در حالی که اگر همین الکل طبی را با آب رقیق کنند تبدیل به الکل خوراکی می شود. این چگونه است که آب پاک کننده، موجب نجاست الکل طبی می شود؟
گاهی دو چیز پاک، وقتی با هم مخلوط می شود یک چیز نجس را پدید می آورد. مثلا مخمر که ماده ای پاک است با آب جوی عادی و پاک مخلوط می شوند و بعد از مدتی تبدیل به آب جوی نجس و مست کننده می شود. گاهی گفته می شود در مورد مخمر و اب جو تغییر شیمیایی صورت می گیرد ولی در مورد الکل همان ماده اول است و فقط رقیق شده است اما جواب آن این است که ما تابع صدق عرفی هستیم، به ما گفته اند «المسکر المایع نجس» در حالیکه عرف الکل غلیظ را مسکر نمی گوید بلکه «سم» است، پس نجس هم نیست.(1)
حضرت ایت الله سیستانی:
آیا الكل طبى (نه الكل صنعتى) كه براى تزریقات استفاده مى شود پاك است؟
پاك است.(2)  

منبع: پرسمان احکام

صفحات: 1· 2

 نظر دهید »

قفل شکن سی دی

03 اردیبهشت 1392 توسط 313

در صورتى كه كسى شرط كند كه این سى دى كامپیوتر داراى قفل ‏است و تا مقدارى از آن را مى‏ توان ببیند، لكن بعد از آن نباید قفل را بشكنید چون‏ امتیاز او به این قفل است، و اگر شكسته شود از بین مى‏ رود، حال اگر این شرط مراعات نشود و گیرنده سى دى، قفل آن را شكست، آیا این کار حرام است یا نه؟ بعد ازشكستن او آیا دیگران مى ‏توانند استفاده كنند یانه؟ و آیا ضمان دارد یا نه؟
جواب:
حضرت آیت الله مکارم شیرازی:
در مورد کپی رایت، این کار جز با رضایت تولید کنندگان اصلی آن جایز نیست، مگر در صورتی که از کفار حربی باشند[1].
حضرت آیت الله نوری همدانی:
عمل مذکور در صورت عدم رضایت صاحب آن جائز نیست و هچنین استفادۀ از آن بدون اذن جائز نیست.[2]

صفحات: 1· 2

 1 نظر

حکم خالکوبی وتاتو؟!

26 فروردین 1392 توسط 313

بشر برای بدست اوردن زیبایی همیشه در دورانهای زمانی مختلف از روش های زیادی بهره برده است وبر اساس اداب ورسوم مختلف به کارهای زیادی برای ارایش و زیبایی خود متوسل می شده است. در زمان ما نیز این روند در جامعه ادامه دارد ومدهای مختلف در مو ولباس و….بیانگر همین مسئله است. یکی از مسائلی که امروزه برای زیبایی استفاده می شود تاتو است،که حالت صنعتی وپیشرفته همان خالکوبی گذشته است.که متاسفانه ابزاری برای القاء فرهنگ غرب نیز شده است. ما برای روشن شدن حکم شرعی این مسئله استفتائاتی از مراجع بزرگوار در این زمینه خدمتتان ارائه میدهیم.
حضرت ایت الله خامنه ای:
س: حكم حضرتعالى درباره تاتو كردن ابرو براى زنان چیست؟
ج) مانع ندارد، و اگر در نظر عرف زینت محسوب مى‌شود باید از نامحرم بپوشانند.
س: خالكوبى چه حكمى‏ دارد؟ و آیا اثر آن براى غسل و وضو مانع محسوب مى‏شود یا خیر؟
ج) خالكوبى فى نفسه حرام نیست، و اثرى كه از آن در زیر پوست باقى مى‏‏ماند مانع از رسیدن آب نیست، و وضو و غسل با آن صحیح است. (1)

صفحات: 1· 2

 نظر دهید »

دعانویسی آری یا نه؟

19 فروردین 1392 توسط 313

شاید افراد با انگیزه های مختلفی به شخص دعا نویس رجوع کنند،حالا نیت افراد میتواند خیر و برای ایجاد محبت در یک زندگی ،که دچار اختلاف شده باشد و یا بر هم زدن آرامش در یک خانواده به دلایل حسادت و کینه و دشمنی و…در هر حال باید دید اساسا رجوع به دعا نویسان (به هر نیتی) از نظر شرعی چه حکمی دارد؟

آیت الله خامنه ای

س 1432: آیا پرداخت و دریافت پول در قبال نوشتن دعا جایز است؟
ج: دریافت یا پرداخت مبلغى به عنوان اجرت نوشتن دعاهاى وارده اشکال ندارد.(1)

صفحات: 1· 2

 1 نظر

بالا بردن اطلاعات با خرید ماهواره

08 فروردین 1392 توسط 313

امام صادق علیه السلام فرمود: از گوش درباره آنچه شنیده است بازخواست مى شود و از چشم درباره آنچه بدان نگریسته است و از دل درباره باورها و دلبستگى هایش. (كتاب من لا یحضره الفقیه : ۱/۸۰/۱۷۷)
یه بنده خدایی یک روز تعریف می کرد که در جوانی خیلی به نماز و روزه و شئونات اسلام اهمیت می داده است، اما بعد از ازدواج به اصرار خانمش، مبنی بر اینکه اطلاعات جدیدشان خیلی کم است و نیاز دارند این اطلاعات را بروز کنند، احتیاج دارند که ماهواره بخرند.
در ادامه می گفت که بعد از گذشت دو ماه به سمت دیدن فیلمهای +18 رو آورده است و هر صبح بعد از کلی توبه و استغفار که چه کار اشتباهی کرده است بازهم شب این تصاویر را دنبال می کرده است و حالا هم بعد از گذشت چند سال اصلا به نماز و روزه و مسائل دیگر اهمیت زیادی نمی دهد، و کلا دچار عذاب وجدان شدیدی شده است.
در اینجا چند نکته وجود دارد:
1- نظر مراجع در مورد خرید ماهواره چیست؟
نظر مراجع عظام تقلید در این مورد 3 دسته می شود:

صفحات: 1· 2

 4 نظر

خمس جوایز بانک؟؟؟؟

27 اسفند 1391 توسط 313

امروزه بانک ها و موسسات بسیار زیادی در زمینه امور بانکی و اقتصادی با هم به رقابت می پردازند و هر کدام به نحوی به دنبال جذب مشتری برای سرمایه گذاری هستند و در این بین جوایزی طبق قرعه به عده ای از مشتریان و سپرده گزارها داده می شود. سوال ما این است که اگر مدت یکسال از این جایزه بگذرد آیا به آن خمس تعلق می گیرد یا خیر؟

حضرت امام و آیت الله خامنه‏ اى
جایزه، خمس ندارد.[1]
آیات عظام:فاضل، بهجت و مكارم
بنابر احتیاط واجب، خمس آن را بدهند.[2]

صفحات: 1· 2

 نظر دهید »

کار در محیط خلوت برای زن و مرد

22 اسفند 1391 توسط 313

 

کارکردن در محیطی که یک زن و مرد وجود دارد و گاهی در باز و بسته ،میشود چه حکمی دارد؟


همه مراجع: اگر به هیچ وجه احتمال فساد ندهند، اشكال ندارد.

توضیح ‏المسائل مراجع، م‏2445؛ آیت اللّه نورى، توضیح‏ المسائل، م‏2441؛ آیت اللّه وحید،
توضیح‏ المسائل، م‏2454 و آیت اللّه خامنه ‏اى، استفتاء، س 639 و 627.
تبصره:میان فقیهان اختلاف نظر است كه‏ آ یا صرف اجتماع زن و مرد نامحرم، در مكان خلوت - به طورى كه كس دیگرى وارد نشود - حرام است یا آنكه در كنار آن شرط دیگرى (احتمال ارتكاب فساد) نیز لازم ‏است؟بسیارى از آنان قید دوم را لازم شمرده ‏اند؛ ولى همگى در این اتفاق دارند كه اگر در آن محیط تردد و رفت و آمد است؛ ولى باز احتمال فساد وجود دارد؛ در این صورت ماندنشان در آنجا جایز نیست.
البته به طور معمول اگر در باز و بسته مى ‏شود و رفت و آمد انجام مى‏ شود، احتمال فساد كم مى‏ باشد.

منبع: http://porseman.mihanblog.com

 نظر دهید »

شیر دادن مادربزرگ به نوه

18 اسفند 1391 توسط 313


چرا مادر زن نمی تواند نوه خود را شیر دهد ولی مادرشوهر می تواند؟

اگر مادر بزرگ، بچه دختر خود را شیر دهد (با شرایط مذكور در رضاع) آن دختر به شوهر خود حرام می‏ شود (چون پس از شیر خوردن فرزندش از مادر زن خود، همسرش به منزله خواهر رضاعی فرزندش خواهد بود)؛ حتی بچه ی داماد خودش

(شوهر دخترش) که از زن دیگر دارد را نمی تواند شیر دهد. ولی اگر مادر بزرگ به نوه پسری خود شیر دهد چنین مشكلی پیش نخواهد آمد.

اگر زن پدرٍ دختری ، بچه شوهر آن دختر را از شیر آن پدر شیر دهد، آن دختر به شوهر خود حرام می شود، چه بچه از همان دختر یا از زن دیگر شوهر او باشد.

پی نوشت: رساله توضیح المسایل مراجع م 2472 و م 2473

منبع: پرسمان احکام

 نظر دهید »

آیا شوخی با نامحرم از طریق موبایل یا اینترنت حرام است؟؟؟؟

15 اسفند 1391 توسط 313


1. یکی از غرایز قوی در انسان شهوات جنسی است که اگر طغیان و سرکشی کند، کنترل آن ناممکن یا مشکل خواهد بود.
2. بروز و ظهور و غلبه غریزه ی شهوانی در انسان به صورت پلکانی و تدریجی است، و به تعبیر قرآن کریم شیطان از طریق سیاست گام به گام به هدف خود می رسد.[1]
چنان که بررسی و ریشه یابی بسیاری از گناهان و جنایات که هر روز در جوامع مختلف رخ می دهد نشان دهنده ی همین موضوع است که از مسائل ناچیز و عادی آغاز شده اند.


به همین جهت جلوگیری از وسوسه های شیطانی در ابتدای امر و قدم اوّل آسان است چون هنوز موقعیت شیطان و غرایز شهوانی ضعیف است، ولی اگر فردی در قدم اول از شیطان و هوی و هوس تبعیت کند، موقعیت خود را در مقابله با آنها تضعیف نموده و باعث تقویت نیروهای شیطانی و غرایز شهوانی خواهد شد. و در آن صورت مقاومت مشکل تر خواهد شد. به عبارتی همیشه پیش گیری راحت تر از درمان است.
3. شکی نیست که شوخی با جنس مخالف اگر چه رکیک هم نباشد زمینه را برای انحراف و تسلط شیطان فراهم می کند.
به همین جهات اسلام در مبارزه با انحراف از زمینه های آن نیز جلوگیری به عمل آورد، مثلاً مردها را از نشستن در جای زن قبل از سرد شدن، نهی نمود.[2] و یا به زن ها دستور داده در برخورد با نامحرم نرمی و ملاطفت نشان ندهند.[3]
نتیجه این که بهتر است از شوخی با نامحرم اگر چه رکیک هم نباشد اجتناب کرد.
استفتایی که از دفتر مراجع عظام در این زمینه شده ، به شرح ذیل است:
1. چت کردن با جنس مخالف و رد و بدل کردن صحبت های معمولی چه حکمی دارد؟
همه ی مراجع: در صورتی که خوف فتنه و کشیده شدن به گناه وجود داشته باشد جایز نیست.
2. شوخی کردن با نا محرم چه حکمی دارد؟
همه ی مراجع: اگر با قصد لذت (جنسی) باشد و یا بترسد به گناه بیفتد، جایز نیست.[4]
تذکر نکته ای در پایان ضروری است:
آن چه بیان شد یک حکم کلی است و از این جهت فرقی بین انواع شوخی( شوخی از طریق چت و پیام کوتاه و…) و بین انواع نامحرم ها (هم کلاسی ها و غیر آن)، وجود ندارد یعنی؛ اگر شوخی با نامحرم، به قصد لذت باشد یا خوف فتنه و کشیده شدن به گناه وجود داشته باشد، از حکم حرمت برخوردار است اگر چه آن نامحرم هم کلاسی باشد و این شوخی هم از طریق پیام کوتاه، انجام شده باشد.

[1] بقره، 168،” وَ لا تَتَّبِعُوا خُطُواتِ الشَّیْطانِ إِنَّهُ لَكُمْ عَدُوٌّ مُبینٌ “.
[2] من لایحضره الفقیه، ج 3، ص467، “إِذَا جَلَسَتِ الْمَرْأَةُ مَجْلِساً فَقَامَتْ عَنْهُ فَلَا یَجْلِسُ فِی مَجْلِسِهَا أَحَدٌ حَتَّى یَبْرُدَ".
[3] الاحزاب، 32، “فَلا تَخْضَعْنَ بِالْقَوْلِ فَیَطْمَعَ الَّذی فی‏ قَلْبِهِ مَرَضٌ".
[4] رساله ی دانشجویی، ص191و192.

منبع: پرسمان احکام

 1 نظر

خمس قبر

15 اسفند 1391 توسط 313


عالم قبر آخرین منزل دنیا و اولین منزل آخرت است که هرگز از آن به سمت دنیا بازگشتی نیست. با آغاز مرگ و ورود به قبر ،کار دینداری و تکالیف الهی به پایان می رسد، شک و تردید برطرف می شود و ایمان به حقایق آخرت کامل می شود.
با پیشرفت شهرها و فوران جمعیت، زمین های موقوفی قبرستان ها دیگر ظرفیت پذیرش اموات جدید را ندارد به همین جهت شهرداری ها محل هایی را برای قبرستان اختصاص داده اند.

معمولا در این نوع قبرستان ها، قبرهایی از قبل ساخته می شود و به افراد متقاضی فروخته می شود بعضی از افراد به جهاتی اقدام به پیش خرید قبر می کنند.
در صورتی که فردی قبری را پیش خرید کرد آیا به آن خمس تعلق می گیرد؟ و اگر خمس دارد باید برای هر سال یک خمس بدهد یا اگر یکبار خمس بدهد برای همیشه کفایت می کند؟
اگر کسی قبری بخرد و سال خمسی ، بر آن بگذرد خمس دارد چون فرض این هست که از قبر استفاده نکرده و مازاد مصرف سالیانه او محسوب می شود. و هرگاه خمس مالی یکبار پرداخت شود دوباره به آن خمس تعلق نمی گیرد بنابراین اگر کسی با مالی که خمس آن را داده، قبری را بخرد دیگر نیازی به پرداخت خمس آن قبر نیست.
پی نوشت ها:
استفتاءات آیت الله بهجت م 405 ، توضیح المسائل مراجع م 1762


منبع: پرسمان احکام

 نظر دهید »

سوگند بیجا و حکم آن

09 اسفند 1391 توسط 313

سوگند بیجا و حکم آن

«وَ لا تَجْعَلُوا اللَّهَ عُرْضَةً لِأَیْمانِكُمْ أَنْ تَبَرُّوا وَ تَتَّقُوا وَ تُصْلِحُوا بَیْنَ‏ النَّاسِ وَاللَّهُ سَمیعٌ عَلیمٌ لا یُؤاخِذُكُمُ اللَّهُ بِاللَّغْوِ فى أَیْمانِكُمْ وَ لكِنْ یُؤاخِذُكُمْ بِما كَسَبَتْ قُلُوبُكُمْ وَاللَّهُ غَفُورٌ حَلیٌم» (بقره، آیات 224- 225)

خدا را در معرض قسمهایتان قرار ندهید تا (سوگند بى‏ موردتان) مانع نیكوكارى، تقوا و آشتى دادن مردم گردد و خداوند شنوا و داناست. خداوند شما را به سوگندهاى نیندیشیدتان مواخذه نمى ‏كند، بلكه شما را بدانچه قلبهایتان كسب كرده مواخذه مى ‏كند و خدا بخشنده و بردبار است.

نهى از سوگند به خدا

از نظر شرعى هیچ قسمى جز سوگند به خدا تعهدآور نیست. سوگند شرعى باید به یكى از نامهاى خاص خدا (مثل خدا و الله) و یا اسمى كه به غیر خدا هم گفته مى‏شود، ولى همیشه ذات مقدس حق در نظر مى‏آید (مانند خالق و رازق) ادا شود. احتیاطاً سوگند به هر لفظى كه در آن، خدا را قصد كرده باشد، شرعى تلقى مى‏ گردد. (توضیح المسائل، امام خمینى( قدس سره)، مسأله 2680)

اگر شخص قسم بخورد كه كارى را انجام دهد یا ترك كند، مثلًا قسم بخورد كه روزه بگیرد، یا دود استعمال نكند چنانچه عمداً مخالفت كند، باید كفّاره بدهد یعنى یك بنده آزاد كند، یا ده فقیر را سیر كند، یا آنان را بپوشاند و اگر اینها را نتواند باید سه روز، روزه بگیرد. «آیت الله بهجت»: انسان مى‏ تواند با قسم خوردن، انجام كارى را كه مطلوب شارع است و یا ترك كارى را كه نهى شده است، بر خود واجب كند. اگر قسم بخورد كارى را انجام دهد یا ترك كند، مثلًا قسم بخورد كه روزه بگیرد، یا سیگار نكشد.«آیت الله سیستانى»، «آیت الله زنجانى»: گناه كرده است، و باید كفّاره بدهد . «آیت الله صافى»: یك بنده آزاد كند، یا ده مسكین را اطعام كند یا ده فقیر را بپوشاند . «آیات عظام صافى، تبریزى،سیستانى، زنجانى»: و باید روزه پى در پى باشد.

«آیت الله مكارم»: مسأله هر گاه عمداً با قسم خود مخالفت كند باید كفّاره دهد؛ ده فقیر را سیر كند، یا بر آنها لباس بپوشاند، یا یك بنده را آزاد نماید و اگر توانایى بر اینها نداشته باشد باید سه روز روزه بگیرد.

«آیت الله فاضل»: مسأله قسم دو نوع است: الف: قسم براى انجام یا ترك كارى در آینده. ب: قسم براى اثبات یا نفى چیزى. الف: اگر قسم بخورد كه كارى را انجام دهد یا ترك كند مثلًا قسم بخورد كه روزه بگیرد، یا دود استعمال نكند، چنانچه عمداً مخالفت كند، باید كفّاره بدهد، یعنى یك بنده آزاد كند، یا ده فقیر را سیر كند، یا آنان را بپوشاند، و اگر اینها را نتواند باید سه روز پى در پى، روزه بگیرد. ب: كسى كه براى اثبات یا نفى چیزى قسم مى‏ خورد، اگر حرف او راست باشد قسم خوردن او مكروه است و اگر دروغ باشد حرام و از گناهان بزرگ مى‏باشد ولى كفاره قسم را ندارد. ولى اگر براى اینكه خودش یا مسلمان دیگرى را از شر ظالمى نجات دهد، قسم دروغ بخورد اشكال ندارد بلكه گاهى واجب مى‏شود امّا اگر بتواند توریه كند یعنى: موقع قسم خوردن طورى نیّت كند كه دروغ نشود بنا بر احتیاط واجب باید توریه نماید؛ مثلًا اگر ظالمى بخواهد كسى را اذیت كند و از انسان بپرسد كه او را ندیده‏ اى؟ و انسان یك ساعت قبل او را دیده باشد، ولى بگوید او را ندیده ‏ام به این قصد كه از پنج دقیقه پیش ندیده‏ ام.

 

مطالب فوق از رساله حضرت امام و مراجع معظم تقلید، احکام قسم گرفته شده است.

منبع: http://www.moballeghan.ir

 نظر دهید »

چت (گفتگوی با نامحرم)

05 اسفند 1391 توسط 313


 

واما چت(گفتگوی اینتر نتی) كه خیلی از دوستان براشون سوالاتی در این زمینه پیش اومده

باهم به پاسخ چند سوال میپردازیم:


1-گفتگوهاى اینترنتى (چت) بین زنان و مردان یا دختران و پسران نامحرم ـ چنانچه طرف مقابل نه دیده شود و نه صدایش شنیده شود و مكالمات تنها توسط نوشته تبادل گردد ـ را بدانم . در صورت وجود اشكال لطفا بفرمائید اگر این گفتگو بدون قصد ریبه و تنها با هدف اشنا نمودن طرف مقابل با اسلام و قرآن یا براى رفع شبهات باشد چگونه است؟


2- در مراجعه به سایتهاى اینترنتى خارجى زیاد با موارد خلاف شرع مواجه مى شویم . با توجه به اینكه در مسیر تحقیقات و ارتباط با تكنولوژى روز ناچار به استفاده از امكانات اینترنتى مستقیم و با توجه به اینكه اینگونه سایتها نهایتا اثر سوء خود را بر روان انسان مى گذارد تکلیف چیست ؟


3- بنده داراى كافى نت (خدمات اینترنت) هستم . سوال اینست كه درآمد آن از لحاظ شرعى درست است یا خیر؟? در صورتیكه على رغم كنترل عده اى سوء استفاده كرده و مخفیانه بر روى برخى سایتهاى غیر مجاز میروند این در امد اشکال دارد ؟ در مورد چت كردن چطور؟


4- چت كردن با زنان غیر مسلمان و انجام صحبتهاى تحریک آمیز با ایشان چه حكمى دارد آیا مى شود از طریق اینترنت ایشان را به صرف اینكه غیر مسلمان هستند مورد سوء استفاده قرار داد؟


5- نگاه كردن سایتهاى مبتذل چه حكمى دارد؟ چه مرد و چه زن در حالى كه تصاویر مرد و زن در آن مى باشد؟


بسمه تعالى

1-چت با نامحرم که همواره با بیم افتادن به گناه - هر چند به صورت تدریجی - همراه است جایز نیست ، همچنانکه شوخی و وارد شدن در گفته های نا اخلاقی و عاشقانه حرام می باشد.

2-نگاه کردن به فیلم ها یا عکس های لخت و نیمه لخت با شهوت جایز نیست و همچنین بدون آن بنا بر احتیاط واجب.

3-اشکال ندارد

4-چت با نامحرم که همواره با بیم افتادن به گناه - هر چند به صورت تدریجی - همراه است جایز نیست ، همچنانکه شوخی و وارد شدن در گفته های نا اخلاقی و عاشقانه حرام می باشد.

5-نگاه کردن به فیلم ها یا عکس های لخت و نیمه لخت با شهوت جایز نیست و همچنین بدون آن بنا بر احتیاط واجب.

موفق باشید

www.sistani.org

دفتر حضرت آیت الله العظمى سیستانى (دام ظله) - بخش استفتائات

صفحات: 1· 2

 نظر دهید »

بررسی حکم مصرف مواد مخدر در آیات

05 اسفند 1391 توسط 313

الف: یا ایها الناس کلوا مما فی الارض حلاله طیبا و لا تتبعوا خطوات الشیطان انه لکم عدو مبین.[1]

ای آدمیان! از آنچه که در محیط زمین است (وبرای شما آفریده شده است) آنهایی را که حلال و طیب باشد بخورید و مصرف نمائید و به راه های شیطانی مروید و از شیطان تبعیت نکنید که شیطان دشمن آشکار شماست.

بررسی حکم مصرف مواد مخدر از منظر قرآن و نظرات مراجع در این باره آنچه که مصرف می شود باید و حلال و طیب باشد.

الف: یا ایها الناس کلوا مما فی الارض حلاله طیبا و لا تتبعوا خطوات الشیطان انه لکم عدو مبین.[1]

ای آدمیان! از آنچه که در محیط زمین است (وبرای شما آفریده شده است) آنهایی را که حلال و طیب باشد بخورید و مصرف نمائید و به راه های شیطانی مروید و از شیطان تبعیت نکنید که شیطان دشمن آشکار شماست.

ب: فکلوا مما رزقکم الله حلالا طیبا.[2]

از آنچه خداوند به شما روزی داد آنهایی را که حلال و طیب است بخورید و مصرف نمائید.

ج: فکلوا مما غنمتم حلالا طیبا.[3]

از آنچه به دست می آورید آنهایی را که حلال و طیب می باشند بخورید و مصرف نمائید.

در سه آیه ذکر شده با صراحت تمام ملاک اکل (اعم از خوردن، نوشیدن، استعمال نمودن و هر گونه تصرف دیگر) در اشیاء و موادی که خداوند برای حیات بشر خلق نموده است، دو امر طیب بودن و حلال بودن قرارد داده شده است.

در تعریف حلال و حرام آمده است: حلال به آن چیزهایی که شرعا خوردن و هر نوع تصرف در آن جایز باشد گفته شده و حرام به چیزهاییی که خوردن، آشامیدن و هر نوع تصرف کلا در آن جایز نباشد گفته می شود. در بحث اطعمه و اشربه و سایر امور زندگی از لحاظ اسلام یکی از دو حکم در آن مطرح است: حلیت و حرمت.

کلا تمام خورنی ها و آشامیدنی ها و تصرفاتی که منجر به ضرر و زیان به خود ویا دیگران نباشد حلال و نقطه مقابل آن حرام است.

با توجه به توضیحات بالا نظر مراجع را با یک سوال در این باره بیان می کنیم.

استعمال مواد مخدر از قبیل بنگ، حشیش،تریاک،هروئین، مرفین،ماری جوانا و …. به صورتهای گوناگون( خوردن، آشامیدن،دود کردن،تزریق، شیاف) چه حکمی دارد؟

آیت الله خامنه ای:

هر نحو استعمال هرگونه مواد مخدر و استفاده از آن به ملاحضاتت مضرات معتنی بهای فردی و اجتماعی که بر آن مترتب است شرعا حرام است مگر در موارد استثنایی.[4]

آیت الله فاضل لنکرانی:

جایز نیست.[5]

آیت الله مکارم شیرازی:

به هر صورت حرام است.[6]

آیت الله سبحانی:

استعمال این مواد در غیر صورت ضرورت و انحصار درمان حرام است.[7]

 

____________________________________________________

[1] بقره/ 168

[2] نحل/114

[3] انفال/69

[4] دفتر آیت الله خامنه ای.

[5] دفتر آیت الله لنکرانی.

[6] دفتر آیت الله مکارم.

[7] دفتر آیت الله سبحانی.

 

منبع: http://porseman.mihanblog.com

 نظر دهید »

کالبد شکافی

05 اسفند 1391 توسط 313

علوم تشریح یکی از رشته‌های مهم در علوم پزشکی است. دانشجویان پزشکی و پیراپزشکی در اوایل شروع به تحصیل از طریق آناتومی آموزش می بینند ولی مسئولین دانشگاهها معتقدند برای بهبود آموزش پزشکی نیاز به تشریح مستقیم میت دارد که تاثیر مضاعفی در ارتقاء آموزش دانشجویان دارد.
و طریقه استفاده آن نیز به این شکل هست که وقتی یک جسد که به دانشکده پزشکی داده می‌شود، یک ترم سر و گردن، ترم دیگر اندام و ترم آخر دست و پا را تشریح و به دانشجویان آموزش لازم داده می‌شود. اگر شرایط و امکانات خوب باشد، می‌توانند حداکثر دو سه بار از آن استفاده کنند. به طور معمولی جسد یک سال و نیم می‌ماند.

با توجه به مطالب ذکر شده آیا تشریح میت مسلمان جایز هست؟

آیت الله خامنه ای و آیت الله مکارم:
اگر نجات نفس محترمی یا کشف مطالب جدید علم پزشکی که ضرورت جامعه امروزی هست، و برای نجات جان مسلمان باشد تشریح جسد میت اشکال ندارد ولی واجب هست تا حد امکان از جسد میت مسلمان استفاده نشود.
آیت الله صافی : تشریح میت کافر جایز هست.

لازم به توضیح هست که بعضی از دانشکده های پزشکی برای تامین جسد از خارج جسد خریداری کرده و وارد کشور می کنند که البته وزارت بهداشت به راحتی مجوز ورود نمی دهد.

پی نوشت ها:
استفتاءات آیت الله خامنه ای س 1280 ، استفتاءات آیت الله مکارم، استفتاءات پزشکی آیت الله صافی س 69

 

 نظر دهید »

درباره وبلاگ

همه عمر بر ندارم سراز این خمار مستی؛ که هنوز من نبودم که تو در دلم نشستی؛ تو نه مثل آفتابی، که حضور و غیبت افتد؛ دگران روند و آیند و تو.... همچنان که هستی؛ دل دردمند ما را، که اسیر توست یارا؛ .به وصال مرهمی نه، چو به انتظار خستی اللهم عجل لولیک الفرج

موضوعات

  • همه
  • سین یعنی سلامتی
  • حرفهای خودمونی
  • اخلاق
  • سیاسی
  • علمی
  • اجتماعی
    • زندگی
      • آشپزخونه من
      • نکات خانه داری
  • روانشناسی
    • مشاوره
  • احکام
  • پژوهشی
  • خبر خبر
  • پاتوق کتاب
  • چفیه خاکی
  • جام ولا
  • 30نما
  • شبهه
  • تاریخ نگاری
    • مناسبت روز
  • تصویر روز
  • معرفی نرم افزار
  • معرفی نرم فزار
  • خاطره نویسی

امکانات وب

كد تقويم

قالب وبلاگ


حرم فلش - ساعت فلش برای وبلاگ و سایت

آمارگیر

آمارگیر

قالب وبلاگ

آهنگ وبلاگ

نماز حاجت
  • کوثربلاگ سرویس وبلاگ نویسی بانوان
  • تماس