توریه چیست؟
تعریف توریه:
انسان گاهی اوقات در مضیقهای قرار میگیرد که اگر راست بگوید متحمل ضرر میشود و اگر هم دروغ بگوید مبتلا به گناه کبیره شده است. در این صورت بهترین راه فرار متوسل شدن به «توریه» است.
پیامبر اکرم (صلیاللهعلیهوآله) فرمود: همانا در سخنان سربسته، راه فراری است از دروغ.
أن فی المعاریض لمندوحة عن الکذب.[1]
مرحوم شیخ انصاری در مکاسب محرمه میفرمایند: هیچ اشکالی بین فقها در جواز توریه نیست و همه قبول دارند که توریه حرام نمیباشد.
نمونهی1: از آیت الله ناصری سؤال کردند آقا! برخی نزد ما میآیند و تقاضای پول میکنند و ما میدانیم که هرگز پول ما را پس نمیدهند. به آنها چه بگوییم؟ ایشان فرمودند دستتان را جلو بیاورید و بگویید: «ببخشید دستم خالی است».
هنگام گفتن این جمله منظور شما این است که در داخل دستتان چیزی نیست ـ که حرف راستی زدهاید ـ اما مخاطب گمان میکند منظور شما این است که اصلا پولی ندارید!
نمونهی2: ممکن است کسی زنگ درب خانهی شما را بزند و بگوید با فلانی کار دارم. از طرفی شخصی هم که در خانه است به هر دلیلی نمیخواهد با او مواجه شود. در این صورت آن شخص میتواند به اطاق دیگری برود و شما به شخصی که پشت درب است بگویید: «فلانی اینجا نیست» و هنگام گفتن این کلام، اشاره کنید به اطاقی که در آن هستید. شبیه چنین مطلبی را از امام صادق (علیهالسلام) سؤال کردند که حضرت فرمودند: این صحبت اشکالی ندارد و دروغ نیست.
صفحات: 1· 2